Noul pod de la Hălmeag, construit prin Ministerul Dezvoltării (PNDL)

Podurile peste Olt, cel mai important râu care străbate județul Brașov, sunt mai vechi de o jumătate de secol și grav afectate de inundații și intemperii. În 2019 s-a început modernizarea sau construirea de la zero a podurilor de pe cursul Oltului.

Construcția noului pod din satul Hălmeag (comuna Șercaia) este în plină desfășurare, în ciuda faptului că în această vară firma constructoare a întâmpinat dificultăți cauzate de debitul râului. „Până la sfârșitul anului vor fi montate grinzile, urmând ca în primăvara viitoare să fie realizate hidroizolația și calea de rulare. Cel târziu în luna mai 2020 va fi dat în funcțiune noul pod, iar actualul pod din lemn, pe care se circulă în prezent, va fi demolat”, a menționat Constantin Pilat, șeful de șantier.

Noul pod de la Hălmeag se realizează printr-un proiect în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală – etapa a II-a. Valoarea contractului de lucrări este de 6.176.199,19 lei (inclusiv TVA). Podul va fi realizat din beton, va avea lungimea de 97,10 metri și lățimea de 6 metri, din care lățimea părții carosabile va ajunge la 5 metri. Infrastructura podului este formată din două culee și două pile pe fundații indirecte (piloți cu diametrul de 1,08 metri). Podul va avea trei deschideri de câte 30 de metri. Calea de rulare pe pod va avea lățimea de 5 metri, cu o bandă de circulație lată de 4 metri și două benzi de încadrare, de câte 50 cm. Pe ambele părți vor fi montate parapete direcționale.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: