Începând de luni, 1 ianuarie 2024, programul Planetariului Cosmonaut Dumitru Prunariu Brașov se va modifica și în același timp un nou spectacol va putea fi urmărit pe cel mai mare dom din țară.
Spectacolul „Partea întunecată a luminii” vorbește despre poluarea luminoasă, cum ne influențează lumina nenaturală, atât pe noi, oamenii, cât și pe celelalte viețuitoare de pe Terra, și despre ce putem face pentru a scădea cât mai mult impactul negativ al acestei lumini artificiale.
Program Planetariul Cosmonaut Dumitru Prunariu Brașov
Marți – Duminică
(+ Luni, în perioadele vacanțelor școlare și ale sărbătorilor legale)
10.00: Satelix *
11.00: CapComGo! – Istoria misiunilor Apollo *
12.00: Cerul nopții – Constelațiile **
14.00: Partea întunecată a luminii **
16.00: Sistemul Solar, casa noastră **
17.00: Soarele, steaua noastră vie **
18.00: Pink Floyd – The Dark Side Of The Moon ***
* Vârsta minimă 5 ani (sau 3 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea)
** Vârsta minimă 10 ani (sau 6 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea)
*** Vârsta minimă 14 ani (sau 10 ani dacă însoțitorul își asumă responsabilitatea)
Descriere spectacol Partea întunecată a luminii
Poluare luminoasă. Ați auzit vreodată de acest termen? Cum poate fi asociat ceva atât de esențial precum lumina cu poluarea? De câteva secole, ne-am obișnuit să aprindem sursele de lumină artificială după întuneric, considerându-le naturale. Dar nu sunt. Organismele vii, atât plantele, cât și animalele, s-au adaptat la ciclul natural al zilei și al nopții de zeci de milioane de ani. Bioritmurile noastre funcționează în conformitate cu răsăritul și apusul Soarelui. Perturbarea artificială a acestui ciclu are consecințe grave, nu numai pentru sănătatea noastră, ci și pentru mediu și economie. Deci, de ce este periculoasă creșterea nivelului de iluminare artificială pentru noi? Să aruncăm o privire împreună la ceea ce se ascunde sub termenul de poluare luminoasă și ce putem face fiecare dintre noi în privința asta.
Detalii spectacole: Site Planetariu Brașov