Municipiul Braşov recuperează la bugetul local peste 1 milion de lei, după întârzierile cauzate de constructorul spaniol care a lucrat la Colegiul de Informatică

Municipiul Brașov a obținut o soluție favorabilă în procesul intentat firmei spaniole Construcciones Deco SA, care nu și-a respectat angajamentele contractuale în cazul proiectului de reparații capitale și modernizare a Colegiului de Informatică „Grigore Moisil”. Constructorul spaniol este obligat de instanţă să plătească Municipiului Braşov suma de 748.462,71 lei, reprezentând daune interese în acest caz, în care Primăria Braşov a fost obligată să suporte de la bugetul local o parte dintre cheltuielile de finalizare a lucrărilor, deşi a avut la dispoziţie o finanţare nerambursabilă prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

„Prin sentinţa 595/2020, Tribunalul Braşov a dat câştig de cauză Municipiului Braşov, în acţiunea intentată împotriva constructorului spaniol care a întârziat lucrările de la Colegiul de Informatică, cauzând astfel pierderea finanţării din fonduri elveţiene. Am insistat pentru o astfel de acţiune în instanţă, pentru că bugetul local nu trebuie să suporte incompetenţa altora. Mă bucur pentru acest rezultat favorabil pentru că vom recupera la bugetul local sumele pe care le-am plătit noi pentru finalizarea proiectului, deşi am avut la dispoziţie o finanţare de care, nu din vina noastră, nu am putut beneficia pe deplin. Pe de altă parte, consider că această acţiune în instanţă a fost şi o datorie morală faţă de partenerul nostru elveţian, care ne-a asigurat finanţarea pentru aceste lucări”, a declarat viceprimarul Costel Mihai.

Pe lângă acţiunea câştigată împotriva firmei de construcţii Construcciones Deco, Municipiul Braşov a obținut o sentință favorabilă şi în procesul intentat firmei de asigurări Asito Kapitak, care a refuzat plata garanţiei pentru lucrări. Asiguratorul este obligat de Tribunalul Braşov să plătească Municipiului suma de 333.586,95 lei, reprezentând daune interese, şi 15.117,95 lei, cheltuieli de judecată.

Contractul cu Construcciones Deco pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de renovare a clădirilor Colegiului de Informatcă „Grigore Moisil”, utilizând tehnologii de construcţie inteligente a fost semnat la 30.06.2017, având ca termen de execuţie 18 luni. Valoarea contractului a fost de 4.232.124,35 lei, la care se adaugă 804.103,62 lei TVA. La finalul acestui termen contractual, firma nu a terminat lucările asumate, deşi pe parcurs a primit 16 notificări privind nerestectarea graficului de lucrări şi neconformitatea unor execuţii.  În contextul în care expirat şi termenul de valabilitate al Acordului – cadru de finanţare prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, fără ca lucrările contractate de Construcciones Deco să fie finalizate, Primăria Braşov a suportat de la bugetul local cheltuielile pentru restul intervenţiilor. Proiectul de renovare a clădirilor Colegiului de Informatică „Grigore Moisil” a fost finalizat de SC RIAL SRL Braşov.

 


Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: