Municipiul Brasov are un Cyber Hub care va facilita in viitor dezvoltarea serviciilor publice digitale si interoperabilitatea acestora

Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov – alături de Centrul Național Cyberint, Universitatea „Transilvania” Brașov, Atos Convergence Creators SRL și Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru – au lansat astăzi, 11 mai 2021, la Centrul CATTIA din Brașov, un proiect inedit pentru Regiunea Centru. Este vorba de primul Cyber HUB – pe scurt Bv-CyH – care își propune să consolideze ecosistemul de inovare în domeniul securității cibernetice, prin crearea unui hub regional ce reunește un pol de competențe în acest domeniu, țintind către un impact regional, național și european.

La eveniment au participat președintele CJ Brașov – Adrian Veștea, primarul municipiului Brașov – Allen Coliban, rectorul Universității ”Transilvania” – Ioan Vasile Abrudan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării – Ciprian Teleman, directorul general ADR Centru – Simion Crețu și peste 50 de invitați.

 

Lansarea unui acestui HUB în domeniul securității cibernetice va implica resurse comune ale membrilor fondatori și a altor parteneri strategici, pe trei direcții de acțiune principale: educație, organizarea de evenimente de conștientizare și inovare. Componenta de educație și conștientizare se va axa pe următoarele categorii de utilizatori: învățământ gimnazial, preuniversitar și universitar, precum și către profesioniștii IT&C. Demersurile de conștientizare se vor concentra asupra angajaților din instituții publice, operatori de infrastructuri critice, companii și alți potențiali beneficiari cheie. Evenimentele propuse vor fi dedicate securității cibernetice, constând în competiții, exerciții dedicate, conferințe, punerea la dispoziție a unei infrastructuri dedicate. Ecosistemul de inovare va cuprinde programe de mentorat, incubare, accelerare afaceri specializate și Start-up-uri de profil.

Misiunea asumată de ”Bv-CyH” este să creeze un ecosistem în domeniul securității cibernetice și al tehnologiilor avansate, bazat pe utilizarea resurselor comune ale membrilor fondatori și pe atragerea și implicarea partenerilor strategici. Membri fondatori ai Cyber Hub din Brașov sunt Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Centrul Național ”Cyberint” al SRI, Universitatea ”Transilvania” și compania ATOS Convergence Creators SRL. Aceste organizații speră să faciliteze eficient colaborarea  pentru inovare în domeniul securității cibernetice, pentru ca acest hub regional să devină un pol de competență în domeniu.

 

  ”Digitalizarea este o temă centrală în această perioadă de distanțare și de alterare a vechilor modele de interacțiune. Transformarea digitală avansează foarte rapid și aduce în prim plan un element esențial în buna funcționare a sistemelor, respectiv securitatea cibernetică, pentru a identifica și a înlătura riscurile implicate de utilizarea dispozitivelor și rețelelor informatice.

Pentru noi, ADR Centru, digitalizarea și securitatea cibernetică reprezintă priorități regionale de maximă importanță, tratate ca atare în viitorul Program Operațional Regional 2021-2027, pe care îl vom coordona în calitate de Autoritate de Management. Astfel, în următorii ani vom sprijini financiar structurarea de comunități digitale prin Axa Prioritară 2 – ”O regiune digitală”, unde vom avea un buget de peste 116 milioane euro pentru o regiune inteligentă, ce poate fi realizată prin intervenții de tip smart-city și digitalizarea serviciilor publice. Prin investițiile propuse de noi și partenerii noștri în viitorul POR 2021-2027 al Regiunii Centru se prevede dezvoltarea serviciilor publice digitale si interoperabilitatea acestora in vederea îmbunătățirii interacțiunii cu cetățenii si mediul economic, dar in același timp si pentru îmbunătățirea activității administrațiilor prin eficientizarea luării deciziilor. De asemenea, tot prin viitorul POR 2021-2027 se propun investiții care sa determine creșterea gradului de digitalizare în întreprinderile din regiune – adoptare soluții digitale avansate pentru producție şi administrarea afacerilor.

Un centru de educație și inovare în domeniul securității cibernetice la Brașov nu poate fi decât un mare avantaj pentru întreaga Regiune Centru, pentru a crește încrederea viitorilor utilizatori, fie ei cetățeni, turiști, parteneri, clienți sau furnizori în sistemele informatice”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, în cadrul participării sale la evenimentul de lansare al Cyber HUB Brașov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: