Motivul pentru care se află în cădere liberă USR și primarul Allen Coliban

Primarul Allen Coliban pierde din simpatizanți pe zi ce trece. Totul a început de la minciuna aruncată în spațiul public privind studiile, când useristul s-a lăudat că este absolvent de Automatizări și Calculatoare, dar, de fapt, era exmatriculat. Această minciunică a primarului nu le-a căzut bine brașovenilor, mai ales celor care l-au votat și susținut în demersul său de a ajunge șeful administrației locale. Cu toate acestea, cei mai mulți dintre simpatizanți și membri de partid l-au sprijinit în continuare, considerând gafa cu studiile una care nu poate afecta munca administrativă. Numai că, primarul nu a învățat nimic din greșelile fostului primar, iar tăvălugul gafelor a venit peste el.

Dacă în campania electorală primarul a mizat mult pe transparență și angajări în instituție pe bază de competență, în lunile scurse de la începutul mandatului s-a dovedit că useristul a continuat aceeași politică nocivă de pe vremea lui Scripcaru. Și-a adus o armată de consilieri la primărie, mulți fiind angajați pe ușa din spate, prin Agenția Metropolitană, prin tot felul de tertipuri, mai rău ca pe timpul violonistului. Nici măcar Scripcaru nu a avut tupeul să plătească atâția oameni din bani publici. De asemenea, pe același criteriu de ”competență” a adus oameni și la societățile subordonate Municipalității, cum ar fi cazul RIAL, unde director a fost ”uns” un tip din București, bineînțeles, apropiat USR. Care competență, care concurs? Cireașa de pe tort din zona angajărilor a reprezentat-o însă aducerea în primărie a unei consiliere condamnate penal, ceea ce este o contradicție a inițiativei susținută inclusiv de primarul Allen Coliban, ”Fără penali în funcții publice”.

Dacă multă lume se aștepta ca primarul să scape de anumite persoane care au ”făcut cărțile” în mandatul trecut, acesta a făcut total invers așteptărilor. Oamenii apropiați de George Scripcaru au fost menținuți pe poziții, ba, din contră, i-a mai ajutat și pe partea de resursă umană când a venit vorba despre angajări. Este și cazul șefului Agenției Metropolitane, cel care, deși nu s-a remarcat cu mai nimic la conducerea instituției, este păstrat în continuare pe un scaun călduț. Nu ar fi rău ca procurorii brașoveni să verifice puțin și cum se fac aceste angajări, cum de oamenii ajunși pe posturi sunt imediat transferați pe primărie. De ce oare sunt angajați dacă AMB nu are nevoie de ei? Totuși, cineva trebuie să ofere niște explicații referitor la aceste manevre.

Transparența mult așteptată întârzie și ea să apară. Pornit cu gânduri mari, primarul Coliban a făcut pași mici în această direcție. Nici măcar consilierii locali nu primesc informații în timpul legal, de cetățeni nici nu poate fi vorba, mulți se plâng pe rețelele de socializare că așteaptă și luni bune un răspuns. În relația cu presa, aceeași problemă. Când le convin subiectele, reprezentanții primăriei răspund imediat, când este ceva care le afectează imaginea, răspunsul ori nu vine deloc, ori vine cu întârziere. La fel s-a întâmplat și cu plecarea directorului tehnic din primărie după câteva luni de când a luat concursul. Primarul s-a fofilat, iar răspunsul nu a venit, totul s-a aflat pe surse.

Plecarea unor oameni din instituție pune iar multe semne de întrebare legate de capacitățile manageriale ale primarului Allen Coliban. Nu este vorba despre oamenii vechi, ci chiar și de cei abia intrați, cum a fost și cazul directorului tehnic. Aici ar putea fi trecută și plecarea consilierului local Nelu Corbu, cel care i-a reproșat primarului că nu procedează corect. Întâmplător, consilierul a fost unul dintre cei mai înverșunați membri USR împotriva administrației Scripcaru. Acesta și-a dat seama de greșelile primarului și a făcut un pas în spate.

Useristul din fruntea Primăriei Brașov s-a remarcat de la începutul mandatului prin organizarea de consultări publice și dezbateri, ceea ce nu este un lucru rău. Doar că, acestea nu au finalitate. Până acum, Coliban mai mult a tăiat ”panglica” la proiectele începute de fostul primar, el nu a fost în stare într-un an să vină cu ceva nou, cu ceva propriu. Singurul eveniment a fost organizarea Forumului Orașelor Verzi care a fost un adevărat eșec pentru administrația useristă. Personalitățile de marcă invitate i-au spus pas primarului, astfel că Emil Boc sau președintele Klaus Iohannis nu s-au prezentat la eveniment, deși au fost anunțați cu mare fast. Blocajul rutier, urmat de parcarea autoturismului de serviciu pe trecerea de pietoni au fost gafele care au umplut brașovenilor paharul cu eșecuri. Să le ceri cetățenilor să meargă cu bicicleta sau pe jos, iar tu să parchezi mașina pe o trecere, obstrucționând accesul pietonilor, arată caracterul acestui om care s-a trezit pe cap cu o pălărie foarte mare pentru capacitățile sale.

Angajarea unei avocate care papă o mulțime de bani de la bugetul local, dar fără rezultate, este un alt punct negru pentru edilul USR.

Catacombele oferite unor asociații apropiate, fără o bază legală, au stârnit din nou nemulțumirea brașovenilor.

Ultima bilă neagră a fost relația distantă pe care o are cu partenerii din coaliție. Primarul a semnat un protocol pe care nu îl respectă.

În concluzie, promovarea unor oameni slabi pe funcții, menținerea unor indivizi pe posturi deși sunt slabi manageri, relația proastă cu partenerii din PNL, angajarea unor persoane condamnate, contracte oferite unor apropiați, multă vorbărie fără rezultate, sunt câteva din elementele care au dus la o cădere liberă a primarului în ochii brașovenilor. Cum Coliban nu este în primărie pe persoană fizică, a tras automat după el și partidul. Un partid care a luat-o tare la vale și la nivel național. În aceste condiții, sunt slabe șanse ca Allen Coliban să mai prindă ceva prin politică dacă va urma aceeași linie.

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: