Monoposturile Universității Transilvania defilează vineri pe Colină

Brașovenii vor putea admira din nou monoposturile realizate de studenții Universității Transilvania din Brașov. De această dată, o parte dintre minunățiile tehnice create de studenții universității vor putea fi văzute vineri, 18 octombrie 2019, în cadrul etapei a 8-a a Campionatului Național de Raliuri, în cursa programată să se desfășoare în Campusul universitar de pe Colină.

În deschiderea superspecialei Colina Rally Show, echipa de curse a Universității Transilvania din Brașov va rula monoposturile dezvoltate pentru competiția internațională Formula Student pe drumul care urcă spre Colina Universității, locul în care a luat naștere proiectul BlueStreamline.

Așadar, înainte că piloții campionatului de raliuri să-și tureze motoarele, cei 2,5 km ai probei vor fi parcurși de monoposturile BlueStreamline avându-i la volan pe cei care le-au pilotat și în competițiile Formula Student: Horia Andronic, Raul Ardeleanu, Cătălin Buțiu, Ștefan Poienaru, Alexandru Ghișa, Dragoș Dragomir, Matei Ambăruș și Mihai Comșiț. Spectacolul va fi întregit de faptul că superspeciala se va desfășura după apusul soarelui, prima mașină de concurs urmând să ia startul la 18:44.

Fondată în anul 2008, Echipa de curse a Universității Transilvania din Brașov este prima echipă din România care a participat la competiția mondială Formula Student, o competiție studențească de Inginerie și Design care se desfășoară pe 5 continente, în 14 țări și care reunește sub umbrela sa aproximativ 700 de echipe de la universități din întreaga lume. Competiția are ca scop încurajarea tinerilor studenți de a dezvolta și testa un monopost concurând cu el în cadrul unor evenimente reglementate FIA (Federation Internationale de l`Automobile) și organizate de SAE (Society of Automotive Engineers).

BlueStreamline este o echipă eterogenă, care reunește anual, în medie, 30 de studenți proveniți de la o mai multe facultăți ale universității, precum: Facultatea de Design de Produs și Mediu, Facultatea de Inginerie Mecanică, Facultatea de Inginerie Tehnologică și Management Industrial, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Facultatea de Științe Economice și Administrarea Afacerilor, etc.

Pe parcursul celor 11 ani de existență, BlueStreamline a reușit  să proiecteze, să manufactureze și să testeze 11 monoposturi de tip Formula Student dezvoltate după un Regulament FIA. Monoposturile au fost inspectate și omologate să concureze, în cadrul fiecărei dintre cele 22 de competiții la care echipa a luat parte începând cu anul 2009, Formula Student Marea Britanie, Formula Student Italia și Formula Student Spania.

Echipa care a aliniat pentru prima oară în istorie un monopost fabricat în România și sub drapel românesc pe legendare circuite Silverstone (UK), Catalunya (Spania) și Varano de Melegari (Italia), a reușit pe parcursul evoluției sale de mai bine de un deceniu să obțină performanțe notabile care au propulsat-o până pe podiumurile internaționale (Best Teamwork, Formula Student Spain 2011 și Best Teamwork Formula Student Spain 2018). Rezultatele recente confirmă ascensiunea si evoluția tehnică a grupului, omogenitatea și coeziunea lui, care coroborate cu spiritul competitiv și dorința de afirmare, plasează BlueStreamline pe parcursul ultimelor sezoane în prima treime a clasamentului unor competiții puternice care reunesc în medie 100 de echipaje și aproximativ 3.000 de studenți concurenți la fiecare etapă.

Începând cu anul 2018, monoposturile BlueStreamline au fost restaurate și aduse în stadiul de funcționare prin efortul extraordinar al ultimelor 2 generații, la inițiativa și cu sprijinul susținut al Universității Transilvania din Brașov, la care s-au alăturat parteneri de încredere din mediul economic și industrial. Coordonată încă de la început, din 2009, de către conferențiar dr. ing. Mihai COMȘIȚ de la Facultatea Design de Produs și Mediu, BlueStreamline își continuă parcursul și în sezonul 2019-2020 în care își propune să atace cel puțin 2 etape internaționale.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vă adresați colegului nostru Mihai Comșiț: comsit@unitbv.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: