Ministerul Economiei ”încurajează” mai mult cu vorbe angajatorii să ofere vouchere de vacanță. Câți din mediul privat fac asta?

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, dar și Ministerul Turismului, încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanță.  Dacă pentru bugetari, voucherele sunt plătite direct de către stat, practic, din banii tuturor românilor, în mediul privat situația este cu totul alta. Problema discriminării între vacanţele bugetarilor şi ale celor din mediul privat este aprig dezbătută.   Există și câteva categorii de bugetari, foarte puține la număr, care nu primesc vouchere.  Revenind la mediul privat, facilitățile fiscale oferite pentru ca angajatorii să ofere personalului vouchere nu sun, din păcate, substanțiale, nici măcar acum, când turismul românesc are mare nevoie sa fie revigorat.  Acesta este și motivul pentru care prea puține firme private oferă aceste tichete pentru vacanțe.

”Voucherele de vacanță, acordate atât personalului din sectorul public, cât și celui din sectorul privat pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de odihnă în regim de turism intern, au produs un impact pozitiv din punct de vedere economic și social. În acest sens, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism, alături de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET), demarează o campanie de informare, prin intermediul căreia încurajează angajatorii să ofere vouchere de vacanță salariaților.

În sectorul privat, acestea pot fi acordate tuturor angajaţilor care au un contract individual de muncă, iar valoarea maximă poate ajunge la 13.380 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute, garantate pe ţară. Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice care includ obligatoriu cazare pot fi incluse și alte servicii precum masă, transport sau tratament balnear.

Printre avantajele angajatorilor care acordă vouchere de vacanță menționăm 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.380 Lei/angajat/an fiscal și scutirea de contribuția asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. Voucherele de vacanță sunt de asemenea scutite de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. Pentru anul în curs, acestea vor fi acordate exlusiv pe suport electronic. De asemenea, în vederea digitalizării sunt disponibile aplicații mobile gratuite pentru utilizatori, cât și platforme online de comandă pentru angajatori, prin care se asigură accesul rapid la informaţii sau se pot plasa comenzi rapide și se pot vizualiza statistici, rapoarte, istoric de operațiuni și tranzacții.” este mesajul reprezentanților Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Reacțiile persoanelor din mediul privat au apărut imediat pe pagina de Facebook a Ministerului.

”Serios? Firmele private folosesc voucherele de vacanta cu 3 ani inainte sa fie oferite de stat. Stiu toti de ele. Dar in afara de incurajari verbale, mariti incurajarile de natura fiscala oferite firmelor. O sa observati o “minune”. Le vor utiliza tot mai multi in mod constant.”

 

”Si banii pentru a fi oferita valoarea acestor vouchere, de unde ii gasim? Asta era adevaratul sprijin, sa ofere statul vouchere, nu angajatorii.”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: