Mihail Neamțu și „Vârstele Iubirii” la Brașov

Eveniment remarcabil, marți, 31 octombrie 2017, de la ora 18.30, la Centrul Cultural Reduta din Brașov: conferința cu tema „Vârstele iubirii”, susținută de Mihail Neamțu, născut la Făgăraș (jud. Brașov), doctor al Universității din Londra, scriitor, om politic și free-lancer. Prelegerea se va contura în jurul volumului acestuia „Vârstele iubirii”, apărut recent la Editura Doxologia, în colecția Eseu, și pleacă de la o poveste adevărată scrisă în vreme de război: dragostea între Dinu și Nelli Pillat. După ce au cunoscut văpaia iubirii pasionale, cei doi au trăit experiența umilinței, a separației (prin anii de închisoare sub comunism), dar și a regăsirii. Ce rol joacă epistolarul? Dar promisiunea? Cum e practicată răbdarea, speranța și credința? În ce fel ajunge iubirea instrument de cunoaștere, chiar și după moarte? Iată întrebările la care dr. Mihail Neamțu va răspunde cu aplomb, umor și inteligență.

„Vârstele Iubirii” este o carte plină de insomnii și bucurii, îndelung așteptată de cititorii eseistului Mihail Neamțu, despre care Andrei Pleșu spunea că știe să fie „cu naturalețe, vechi și nou deopotrivă.” Filozoful american Allan Bloom observa că majoritatea tinerilor au relații sexuale, dar nu (mai) trăiesc o poveste de dragoste. Şi totuşi, lumea animală nu ne va satisface niciodată. Când iubirea se înfiripă, simțim că aparținem Cerului. În ce fel transformăm, atunci, întâmplarea amoroasă într-un destin singular?

Iată ce spune poetul și scriitorul Radu Vancu despre această recentă apariție editorială: „Pentru a scrie cu atâta directețe despre iubire într-o epocă a urii instituționalizate, ai nevoie de idealismul nobil al lui Don Quijote. Convingerea că iubirea există e sminteala sacră a lui Mihail Neamțu. Și îl face la fel de admirabil ca pe cavalerul lui Cervantes”. Dincolo de eşec şi blazare, dar fără să propună rețete pentru fericirea conjugală, cartea ne invită să descoperim promisiunile, capcanele şi bucuriile iubirii, autorul fiind convins că doar cultura și spiritualitatea ne vindecă de vulgaritate.

 

În cadrul evenimentului, Cvintetul Anatoly va susține un recital.

 

Intrarea la conferință este liberă!

 

 

 

Pentru detalii: www.mihailneamtu.org

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: