Medicii brașoveni le dau peste nas ”specialiștilor” în privința noului spital. Politicienii bat câmpii, profesioniștii le prezintă realitatea

Medicii din Brașov arată din nou cu degetul spre politicienii din administrația județeană și locală care ”fură curent” pe marginea construirii noului spital.

Comitetul Director al Asociației Noul Spital al Brașovului anunță public semnarea azi, 3 septembrie a.c., a unui Memorandum cu Colegiul Medicilor din România – filiala Brașov (CMR-Bv), cu Ordinul Asistenților Medicali din România – filiala Brașov (OAMGMAMR) și cu Alianța Pacientilor Cronici din România (APCR-RO).
”Prin acest Memorandum (al cărui text integral poate fi consultat pe pagina ANSB https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2784338301811254&id=1696125220632573), principalele două organizații profesionale din domeniul sanitar și cea mai mare Alianță a pacienților la nivel național se poziționează fără echivoc în raport cu proiectul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, exprimându-și explicit dezacordul față de propunerea reprezentanților autorităților publice locale de a construi un nou spital de doar 850 de paturi, mult subdimensionat față de nevoia reală de servicii medicale din prezent și, mai ales, din viitor, a comunității brașovene.
Semnatarii acestui Memorandum, reprezentând peste 1800 de medici brașoveni, peste 8000 de asistenți medicali brașoveni și peste 150.000 de pacienți membri ai 80 de asociații componente a APCR, atrag atenția și asupra faptului că decidenții politici nu au prezentat public nici până azi vreo analiză strategică a sistemului de spital de stat așa cum va urma să funcționeze din momentul dării în folosință a „Micului” Spital Regional Brașov de doar 850 de paturi. Considerăm incorectă decizia de a nu cuprinde în procesul de reformă toate cele 2000 de paturi existente actualmente în structura celor 6 actuale spitale cu caracter județean din care 1150 vor rămâne răspândite în tot orașul, afectând grav desfășurarea multi-disciplinară, complexă, a actului medical.
Mai considerăm că este obligatoriu ca în procesul decizional legat de sănătatea publică să fie direct implicate atât organizațiile profesionale din domeniu, care cuprind suficient de mulți specialiști bine pregătiți și cu experiență, cât și cele reprezentând pacienții și societatea civilă. Doar astfel vor fi create condițiile pentru ca deciziile cu impact în viitorul comunității să nu mai fie luate exclusiv de politicieni și în absența unei transparențe democratice normale.
Toate cele patru organizații semnatare își fac cunoscută public susținerea pentru proiectul Noului Spital Clinic de Urgență Brașov, așa cum a fost conceput și dezvoltat în cadrul ANSB (incluzând și înființarea unui Nou Spital Clinic de Recuperare de 500 de paturi), la fel cum își asumă susținerea publică a actualului Memorandum și depunând toate eforturile pentru a-l aduce la cunoștința reprezentanților cetățenilor brașoveni din structurile politice și ale autorităților publice locale, pentru o cât mai clară și mai democratică poziționare a acestora față de acest subiect”, se arată într-un comunicat de presă. 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: