Măsurile luate de spitalele braşovene în lupta cu noul coronavirus. Adrian Veștea vrea să ofere medicilor stimulente financiare

Managerul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr. Ana-Dora Godri, urmează să prezinte o strategie din punct de vedere organizatoric şi modalitatea concretă de colaborare cu celelalte instituţii medicale braşovene. Noul manager a înţeles că în aceste momente de forţă majoră trebuie să fie solidar cu conducerea administraţiei judeţene şi cu lumea medicală braşoveană.

O măsură convenită cu managerii spitalelor braşovene este detaşarea unei părţi din personalul calificat de laborator de la Spitalul Judeţean la Spitalul de Boli Infecţioase,  unde schema de personal este insuficientă, pentru a putea asigura permanenţă de 24 de ore din 24, în cazul în care situaţia o va cere, astfel încât să nu existe probleme în realizarea testelor pentru depistarea infecţiei cu coronavirus.

Preşedintele CJ a menţionat că de la Universitatea Transilvania s-au primit aparate care ar putea fi folosite pentru testarea persoanelor suspecte de infectare, respectiva aparatură fiind în evaluare.

Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov va pune la dispoziţia Spitalului de Boli Infecţioase  un pavilion cu 21 de paturi. „Există o preocupare continuă din partea tuturor unităţilor medicale. Suntem pe baricade împreună cu colegii noştri manageri de spitale şi dacă situaţia o va cere, vom face achiziţii de urgenţă. Desigur, acest lucru va depinde de capacitatea furnizorilor de a ne asigura echipamentele de care avem nevoie. Vom gestiona toată situaţia în aşa fel încât cetăţenii din judeţul Braşov să fie în siguranţă”, a spus Adrian-Ioan Veştea.

Dr. Călin Cobelschi, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, a atras atenţia că sănătatea deplină a personalului medical este imperios necesară în această perioadă în care toate spitalele, dar în special cele de urgenţă – la care sunt aduşi bolnavii ce necesită suportul terapiei intensive – trebuie ferite de infectarea cu noul coronavirus. Având în vedere că Spitalul de Infecţioase nu are terapie intensivă, în cazurile grave, bolnavii vor trebui trataţi la Spitalul judeţean, unde sunt disponibile 20 de paturi la Secţia ATI. La etajele modernizate şi încă nedate în folosinţă din cadrul Staţionarului Central ar putea fi montate alte 10 paturi dotate cu aparatură de terapie intensivă, aceasta fiind însă o măsură extremă. Totodată, s-a propus crearea unei secţii de terapie intensivă cu 8 paturi în cadrul Spitalului de Infecţioase, însă pentru acest lucru va trebui detaşat personal medical de specialitate, din cadrul celorlalte spitale din judeţ.

Dr. Dan Moraru, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Braşov, a precizat că „scenariul în care ne aflăm acum constă în a degreva Spitalul de Boli Infecţioase de pacienţi, pentru a-l putea dedica eventualelor cazuri de COVID-19. În acest sens, toţi pacienţii cu afecţiuni respiratorii, pneumonii şi gripă vor fi transferaţi în Pavilionul III al Spitalului de Pneumoftiziologie”.

Dr. Liviu Muntean, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii, a menţionat că unitatea pe care o conduce va prelua toţi copiii cu alte afecţiuni infecto-contagioase decât cele cu COVID-19, trataţi acum la Spitalul de Infecţioase.

La rândul său, dr. Ana-Dora Godri, managerul interimar al Spitalului de Boli Infecţioase, a anunţat că Spitalul Municipal Săcele este dispus să amenajeze 7 paturi de ATI pentru alte boli infecţioase, pe lângă cele 8 paturi destinate infecţiilor cu Clostridium, iar Spitalul din Zărneşti alocă 10 paturi pentru copii, 20 de paturi pentru adulţi cu infecţii respiratorii şi 6 paturi pentru infecţii cu Clostridium.

De asemenea, dr. Andreea Moldovan, noul director medical al Spitalului de Boli Infecţioase, a mulţumit pentru solidaritatea de care au dat dovadă atât personalul medical şi auxiliar al spitalului, cât şi managerii de spitale din judeţ.

Factorii de decizie din sănătatea braşoveană au dat asigurări că nu există probleme cu stocurile de materiale sanitare de protecţie destinate personalului medical.„Vom face în aşa fel încât să asigurăm echipamentele necesare. Noi punem la dispoziţie sumele de bani pentru achiziţiile necesare la toate spitalele şi dorim să mărim cuantumul stimulentelor pe care CJ Braşov le acordă medicilor, pentru ca managerii să le poată răsplăti eforturile din această perioadă dificilă”, a menţionat preşedintele CJ Braşov Adrian-Ioan Veştea.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: