Mara Mares: România are nevoie de o reformă liberală a educaţiei şi de profesionişti redutabili

Deputatul liberal Mara Mareş a anunţat că analizează oportunitatea reglemetării MBA-urilor prin legea educaţiei naţionale, aşa cum se întâmplă acum cu programele de masterat:

„În scurt timp voi depune o iniţiativă legislativă prin care MBA-urile (Master of Business Administration) să fie reglementate prin legea educaţiei naţionale. Am avut discuţii cu mediul academic şi cu mediul de afaceri şi acesta a fost unul din primele aspecte pe care le-au menţionat, în contextul în care guvernarea PSD şi-a anunţat intenţia de a elabora o nouă lege a educaţiei naţionale.

La ora actuală, există programe de MBA sau Executive MBA oferite de universităţile de top din România, de mulţi ani, dar statutul acestora nu este reglementat clar, doar programele de masterat fiind menţionate în Legea Educaţiei Naţionale. Mai mult, se impune și amendarea Codului Fiscal, pentru ca EMBA-urile să beneficieze de deduceri fiscale, deoarece încadrarea lor ca formă de învățământ de lungă durată, precum masterele simple, nu este cea mai oportună, acestea fiind mai degrabă axate pe o educație executivă. Astfel, companiile de stat sau instituțiile publice trebuie să își poată trimite managerii la programe executive de top din România, din bugetele proprii, fara sa aibă teama că vor avea probleme cu cei de la Curtea de Conturi, așa cum s-a întâmplat.”

„Aceste programe de studii sunt foarte apreciate pe piaţa muncii, pentru că ating tocmai punctul sensibil al sistemului de învăţământ românesc: cel care alege un MBA va dobândi atât cunoştinţe teoretice, dar mai ales deprinderi practice. Cea mai importantă este plus-valoarea pe care o poţi aduce societăţii, formând oameni în poziţii de responsabilitate din companii inclusiv de stat, după ce ai o diplomă de MBA. România are nevoie de profesionişti educaţi care să se dezvolte într-o reală clasă de manageri. Din această perspectivă, cred că aceste programe de studii trebuie să fie mai întâi reglementate și recunoscute, și mai apoi încurajate să se dezvolte. Recent, am depus un proiect de lege prin care taxa de recunoaștere și echivalare a diplomelor obţinute în străinătate să fie eliminată şi intenţionez ca reforma liberală a educaţiei să fie prioritatea mandatului meu de deputat. Ne aflăm la ani distanţă de un învăţământ la standarde europene, evoluat, modern, care să ţină cont de interesele beneficiarilor şi, pentru că guvernarea PSD a masacrat legea educaţiei naţionale, acum aceasta trebuie remediată”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: