Mai lungă panglica decât bucata de autostradă inaugurată azi (FOTO)

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a inaugurat astăzi sectorul de autostradă Râşnov – Cristian, parte a tronsonului Comarnic – Braşov al Autostrăzii Bucureşti – Braşov (A3), proiect cu fonduri europene implementat de Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

La evenimentul festiv au participat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, prefectul Cătălin Văsii, vicepreşedintele CJ Todorică Şerban, Liviu Butnariu şi Gicu Cojocaru – primarii localităţilor Râşnov şi Cristian pe teritoriul cărora s-a construit acest segment rutier, reprezentanţii CNAIR şi DRDP, alături de parlamentari şi alte oficialităţi locale.

Practic, din această seară se poate circula pe prima porţiune de şosea rapidă existentă în judeţul Braşov, formată din 6,3 km realizaţi la profil de autostradă și 3,6 km de drum național. Contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului Râşnov – Cristian a fost semnat în toamna lui 2017, fiind în valoare de 140 de milioane de lei.

„Este important că finalizăm aceşti zece kilometri de autostradă şi drum naţional la patru benzi, parte din autostrada Bucureşti – Braşov, deoarece dorim să dăm o traiectorie clară implementării acestui proiect. Am scos la licitaţie revizuirea studiului de fezabilitate şi avem un ofertant pentru întregul traseu Bucureşti – Braşov, iar în prima parte a anului viitor vom semna contractul. De asemenea, am declanşat procedurile pentru varianta de ocolire a oraşului Comarnic şi descărcarea de la Comarnic, acestea fiind primele tronsoane care vor intra în execuţie anul viitor”, a susţinut ministrul Lucian Bode.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a remarcat faptul că „este un moment deosebit pentru judeţul Braşov, deoarece aceştia sunt primii kilometri de autostradă incluşi în infrastructura rutieră de care dispunem la nivel judeţean. Rețeaua de autostrăzi a României va crește cu peste șase kilometri, odată cu inaugurarea lotului Râșnov – Cristian. Până la deschiderea Autostrăzii Comarnic – Braşov, sectorul dintre Râşnov şi Cristian va funcţiona ca o variantă ocolitoare pentru cele două localităţi. Felicităm constructorul, care și-a asumat finalizarea lucrărilor până în decembrie 2020, înainte de termenul prevăzut în programul de execuție, respectiv luna august 2021. Felicităm echipa Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov pentru modul cum a coordonat implementarea acestui proiect la care s-a lucrat zi și noapte”.

Cu acest prilej, ministrul Transporturilor a anunţat că judeţul Braşov va beneficia de alte proiecte mari de infrastructură care vor fi realizate începând cu anul viitor. „Proiectul tehnic pentru reabilitarea drumului judeţean 102 I Câmpina – Valea Doftanei – Săcele este aproape finalizat, anul viitor intrând în procedură de licitaţie execuţia lucrărilor. Acest drum reprezintă o alternativă la traficul infernal de pe Drumul Naţional 1. De asemenea, avem procedurile încheiate pentru execuţia a cinci pasaje pietonale, patru pasaje rutiere şi două reamenajări de intersecţii pe DN 1, deoarece ne dorim ca prin implementarea acestor proiecte din fonduri europene să contribuim decisiv la fluidizarea traficului pe DN 1”, a menţionat Lucian Bode.

Potrivit ministrului, şi autostrada Braşov – Bacău (A13) a înregistrat evoluţii importante, realizarea documentaţiei este în grafic, iar în anul 2022 va fi scoasă la licitaţie execuţia lucrărilor. De asemenea, anul viitor vor fi lansate licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Braşov – Sibiu, cu cele două tronsoane, Braşov – Făgăraş şi Făgăraş – Sibiu însumând aproximativ 100 de km.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: