LIVE, FOTO Așa va arăta pietonala din Răcădău. Vă place?

Prima fază a proiectului de reabilitare a pietonalei din Răcădău se apropie de final. Reporterii Transilvania365 au realizat o galerie foto pentru a arăta și brașovenilor stadiul lucrărilor.

”Pietonalul se dorește a fi nu numai o zonă de recreere emblematică pentru cartier, ci și o cale alternativă de acces, cu mijloace ecologice (role, bicicletă) la Bulevardul Valea Cetății. Lucrările au început cu desfacerea stratului de pavaj realizat la jumătate anilor ‘80, din beton, aflat într-o stare avansată de degradare. A fost realizată apoi sistematizarea verticală, prin crearea rampelor de acces, conform normativelor actuale referitoare la accesul persoanelor cu dizabilități, dar și pentru un acces facil pentru cărucioarele cu bebeluși și pentru biciclete și role. A fost turnat amfiteatrul din beton și au fost construite două jardiniere cu o suprafață de aproximativ 500 mp, unde au fost plantați deja aproximativ 150 de arbori și arbuști.” se arată într-un comunicat al Primăriei Brașov.

Ce își propune proiectul?

Proiectul a fost realizat de Arhitectul Lucian Păltănea și peisagistul Christian Voinescu și este aplicat întocmai în teren. Cei doi au plecat de la concluziile studiului sociologic și de la idei noi, contemporane, în ceea ce privește funcționalitatea spațiilor publice. Reamintim aceste idei, prezentate și Consiliului Local Brașov, anul trecut:

  • „Mobilitateape mai multe viteze“ include nevoia de deplasare ale tuturor celor care vor tranzita acest spațiu, fie ca pietoni, fie cu bicicleta, pe role sau cu un cărucior de copii de exemplu, astfel încât fiecare categorie să poată utiliza spațiul având la dispoziție elemente specifice nevoii sale de mobilitate și fără a împiedica celelalte categorii. Acest concept a fost pus în practică prin construirea de rampe care respectă ultima legislație europeană în domeniu, trepte și taluzuri
  • Elementul apă – fântâna arteziană dinspre strada Tâmpei va fi refăcută în întregime, fiind înlocuită cu o fântână de pardoseală cu joc de apă și lumini, astfel încât utilizatorii spațiului că poată interacționa direct cu apa și să aibă posibilitatea reală să se răcorească în zilele toride.
  • Fântâna esteînconjurată de un amfiteatru cu o capacitate de aproximativ 100 de locuri, care va putea fi utilizat fie ca loc de socializare, fie ca tribună pentru diferite evenimente, caz în care scena va putea fi amenajată chiar pe platforma fântânii arteziene, desigur, cu apa oprită.
  • Pentru asigurarea ritmului zonei, forma fântânii și dimensiunile sale sunt replicate în nivelul superior, la nivelul pardoselii pietonalului, unde amprenta fântânii, de aproximativ 100 mp, va fi realizată din lemn de ipe (un lemn de origine braziliană, extrem de dur și foarte rezistent în timp) și va fi mărginită de arboriși arbuști, constituind astfel o nouă grădină urbană care va echilibra culorile și va oferi o zonă naturală, contrabalansând spațiile de plimbare
  • Combaterea insulelor de căldură, prin mărirea suprafețelor verzi și plantarea de arbori cu talia mare (arborii au 3-4 metri încă de la plantare și au deja coroana formată), care vor oferi umbră, oxigen, vor reține praful și, desigur, vor avea și un rol estetic. Au fost aleși arbori adaptați la microclimatul urban și la zona de climă specifice Brașovului (arțar, jugastru, scoruș, magnolie, măr pădureț etc). Numai în primul tronson, care înseamnă zona din jurul primei fântâni arteziene, vor fi plantați 15 arbori, în două jardiniere cu suprafața de peste 200 mp fiecare și care au fost amenajate prin perforarea stratului de beton care acum asigură fundația pietonalei și umplerea spațiului cu pământ. Zona de vegetație este completată cu arbuști floriferi (plante perene) care vor asigura înflorire și vor avea aspect decorativ pe tot timpul anului (alun, ienupăr, jneapăn etc)
  • creșterea vizibilității și atractivității zonei pentru utilizatori, în special pentru copii, și crearea unei identități vizuale ușor de observat de pe înălțimile din jur (Tâmpa și Dealul Melcilor). Pardoseala estecolorată și va avea anumite desene, iar pavajul este realizat din asfalt acoperit cu material termoplastic, care va asigura nu numai impermeabilitate și ușurință în drenarea apelor pluviale, ci va fi și un material potrivit pentru rotile, va amortiza șocurile și va reduce zgomotul.

Vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wifi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: