Liderii politici din Brașov reacționează după derapajul aleșilor USR. PMP cere demisia viceprimarului Flavia Boghiu

Liderii politici din Brașov condamnă dur atitudinea aleșilor USR de a ”băga pumnul în gura presei” și de a le limita jurnaliștilor accesul la ședințele Consiliului Local Brașov.

”Organizația județeană Brașov a Partidului Mișcarea Populară cere demiterea/demisia viceprimarului Flavia Boghiu pentru încălcarea dreptului cetățenilor la informații de interes public.

 Doamna viceprimar a încălcat, în ultima ședință a Consiliului Local, dreptul cetățenilor la informații de interes public după ce le-a cerut jurnaliștilor prezenți în sala de ședință să plece, pe motiv că nu ar fi nici consilieri locali, nici angajați ai Primăriei.

 Prin urmare, îi prezentăm doamnei vice textul legii care permite oricui accesul la ședințele legislativului local, întotdeauna publice și niciodată secrete. Este vorba despre LEGEA nr. 544 din 12 octombrie 2001privind liberul acces la informațiile de interes public

Articolul 1Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

Articolul 2 În sensul prezentei legi:a) prin autoritate sau instituție publică se înțelege orice autoritate ori instituție publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorități publice centrale sau locale și la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acționar unic ori majoritar, precum și orice operator sau operator regional, astfel cum aceștia sunt definiți în Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, se supun prevederilor prezentei legi partidele politice, federațiile sportive și organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanțare din bani publici

  1. b)prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației;

 

Doamna viceprimar Boghiu consideră că Regulamentul Consiliului Local, care spune că la ședințe pot lua cuvântul ”prefectul, președintele Consiliului Județean sau reprezentanții acestuia, deputații și senatorii, miniștrii și ceilalți reprezentanți ai Guvernului (…)” este mai presus de lege.

 

Din fericire, tentativa de instaurare a dictaturii în Consiliul Local a fost stopată de secretara municipiului Brașov, Adriana Trandafir, care i-a explicat regulamentul pe înțelesul viceprimariței, adică jurnaliștii nu ar putea lua cuvântul decât după ce ar fi cerut acest lucru în scris, dar pot asista la ședință, așa cum s-a putut dintotdeauna.

 

Partidul Mișcarea Populară Brașov consideră că Brașovul se află pe un traseu periculos cu actuala conducere de la vârful Primăriei. Transparența promisă nu există, investițiile promise nu sunt nici măcar în faza de proiect, curățenia este compromisă, siguranța cetățeanului este de domeniul trecutului, iar imaginea orașului, în ansamblul ei, este din ce în ce mai afectată.

 

Partidul Mișcarea Populară se solidarizează cu presa și cetățenii Brașovului și solicită respectarea tuturor legilor care apără și protejează cetățeanul, în slujba căruia ar trebui să se afle atât primarul Coliban, cât și doamna viceprimar Boghiu.„ au spus reprezentanții PMP Brașov.

Tentativa de cenzură a fost criticată și de consilierul județean Cătălin Leonte.

Iată că după aproape 32 de ani de la Revoluție, asistăm la Brașov la o tentativă de cenzură. Nu voi comenta nici oameni și nici partide ci mă voi opri strict la principii.Cum să încerci îndepărtarea presei de la o Ședință de Consiliu local? Chiar dacă nu-ți convine ce scriu ziariștii respectivi, reprezintă totuși o nevoie legitimă de informare a brașovenilor.

Oare mergând pe același fir logic, se va ajunge ca la Brașov să fie condamnat delictul de opinie?
Mi se pare trist și consider că aceste derapaje trebuie sancționate prompt de către întreaga societate civilă”, a spus Cătălin Leonte, consilier județean Pro Romania.
Derapajul aleșilor USR a fost scos în evidență și de viceprimarul Sebastian Rusu de la PNL.
În atenția cetățenilor municipiului Brașov: ABUZURILE din Primăria Brașov continuă!
‼️ În ședința extraordinară de ieri a Consiliului Local, viceprimărița USR-istă, Flavia Boghiu, a solicitat evacuarea din sală a unor ziariști, care doar asistau și consemnau cele ce s-au dezbătut și petrecut acolo. Dânșii își făceau datoria, nimic altceva, de a-i informa pe cetățeni, pe #brașoveni, despre o decizie importantă care se discuta în CL Brașov.
Cu ce drept, de unde atât tupeu pe doamna „vice”!?
Intervenția consilierilor locali PNL și PSD a făcut ca un nou abuz marca USR să nu se întâmple. Oportună și poziția doamnei președinte de ședință, Alexandra Crivineanu, care i-a pus la punct pe useriști:
✅ Caracterul public al ședintei de Consiliu Local este impus de legiuitor, Consiliul Local neavând competența de a limita acest drept.
✅ În cazul situației pandemice, nu Consiliul Local restricționează accesul, ci se pun în aplicare prevederile actelor normative adoptate în acest scop (Lege, HG)
✅ Consiliul Local are competența de a stabili un cadru legal numai pentru luarea cuvântului în ședințele de 🆑.
⚠️ Practicile de forță ale primarului, ale oamenilor din jurul său și ale reprezentanților USR trebuie să înceteze!
✌️ PNL respectă libertatea presei, democrația și drepturile cetățenilor”, a scris pe pagina de facebook Sebastian Rusu.
Și consilierii PSD au reacționat după ”gafa” viceprimăriței Flavia Boghiu.

USR, fix partidul care vorbește peste tot despre transparență, în ședința de Consiliu Local de astăzi, a băgat pumnul în gură presei, dorind să îi dea afară din sală pe ziariști.

⛔Este îngrijorător pentru democrație și pentru funcționarea unui stat de drept faptul că administrația publică locală USR dorește cenzură și eliminarea reprezentanților presei.
✅ Caracterul public al ședintei de Consiliu Local este impus de legiuitor, Consiliul Local neavând competența de a limita acest drept.
✅ În cazul situației pandemice, nu Consiliul Local restricționează accesul, ci se pun în aplicare prevederile actelor normative adoptate în acest scop (Lege, HG)
✅ Consiliul Local are competența de a stabili un cadru legal numai pentru luarea cuvântului în ședințele de CL”, a spus Lucian Pătrașcu, liderul social democrat din Consiliul Local.
La nivel de Brașov există și și o filială a asociației ”PRO DEMOCRAȚIA”. Însă, având legătură directă cu USR, reprezentanții asociației ”familiale” nu reacționează niciodată în astfel de situații. Preferă să comenteze la toate nimicurile, dar niciodată la ”derapaje” de genul acesta sesizate de vreo 6 publicații locale.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: