Liderii PMP și PSD solicită demisia viceprimăriței Flavia Boghiu, dar și a unor consilieri locali USR

Liderii principalelor partide din Municipiul Brașov au solicitat demisia viceprimăriței Flavia Boghiu și a consilierilor USR care au vrut să scoată doi jurnaliști din sala de ședințe a Consiliului Local. Totul s-a întâmplat după ce Avocatul Poporului i-a transmis primarului Allen Coliban o adresă prin care îi solicită să-și informeze subalternii și colegii din Consiliul Local că ” autoritățile și instituțiile publice nu pot interzice în nici un fel accesul mijloacelor de informare în masă la acțiunile publice organizate de acestea, în scopul prevenirii unor limitări ce pot aduce atingere caracterului public al ședințelor Consiliului Local”. 

Ce spune președintele PSD Brașov

”Ce au promis aleșii USR în campania electorală și ce au făcut după ce au ajuns pe funcții… Mult trâmbițata transparență și comunicare înseamnă pentru USR Brașov interzicerea accesului brașovenilor, în special al jurnaliștilor, la ședințele Consiliului Local, care sunt PUBLICE. Nici în țările conduse de dictatori probabil că nu se recurge la astfel de măsuri împotriva ziariștilor. Ceea ce nu au îndrăznit niciodată politicieni de la alte partide, au făcut consilierii locali de la USR și viceprimarul Municipiului. Păcat că Brașovul a ajuns în presa națională prin astfel de derapaje care au atras și atenția Avocatului Poporului.

Oare nu vă este rușine să vorbiți de transparență când voi interziceți jurnaliștilor dreptul la informare? Unde mai este libertatea presei? Cum vă puteți uita în ochii alegătorilor din Brașov după o astfel de gafă monumentală?

Ar trebui ca cei vinovați să plătească cu funcțiile și să își înainteze de urgență demisiile. Într-un stat democratic, cu pretenții europene, nu putem accepta astfel de episoade inspirate din țările conduse de dictatori. Sper ca și conducerea națională a USR să reacționeze în acest caz și să ia măsuri dacă își mai amintește de sloganurile legate de transparență din campania electorală. Degeaba ies liderii USR la televiziuni și pe Facebook și vorbesc despre libertatea presei și accesul la informații publice!” a concluzionat Marius Dunca, președintele PSD Brașov.

De asemenea și președintele interimar al PMP Brașov condamnă atitudinea aleșilor USR și, la fel, le solicită demisia.

”Organizația județeană Brașov a Partidului Mișcarea Populară cere demiterea/demisia viceprimarului Flavia Boghiu pentru încălcarea dreptului cetățenilor la informații de interes public.

 Doamna viceprimar a încălcat, în ultima ședință a Consiliului Local, dreptul cetățenilor la informații de interes public după ce le-a cerut jurnaliștilor prezenți în sala de ședință să plece, pe motiv că nu ar fi nici consilieri locali, nici angajați ai Primăriei.

 Prin urmare, îi prezentăm doamnei vice textul legii care permite oricui accesul la ședințele legislativului local, întotdeauna publice și niciodată secrete. Este vorba despre LEGEA nr. 544 din 12 octombrie 2001privind liberul acces la informațiile de interes public

Articolul 1 – Accesul liber și neîngrădit al persoanei la orice informații de interes public, definite astfel prin prezenta lege, constituie unul dintre principiile fundamentale ale relațiilor dintre persoane și autoritățile publice, în conformitate cu Constituția României și cu documentele internaționale ratificate de Parlamentul României.

Articolul 2 În sensul prezentei legi:a) prin autoritate sau instituție publică se înțelege orice autoritate ori instituție publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, societate reglementată de Legea societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aflată sub autoritatea sau, după caz, în coordonarea ori în subordinea unei autorități publice centrale sau locale și la care statul român sau, după caz, o unitate administrativ-teritorială este acționar unic ori majoritar, precum și orice operator sau operator regional, astfel cum aceștia sunt definiți în Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare. De asemenea, se supun prevederilor prezentei legi partidele politice, federațiile sportive și organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiază de finanțare din bani publici

  1. b)prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezulta din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informației;

 

Doamna viceprimar Boghiu consideră că Regulamentul Consiliului Local, care spune că la ședințe pot lua cuvântul ”prefectul, președintele Consiliului Județean sau reprezentanții acestuia, deputații și senatorii, miniștrii și ceilalți reprezentanți ai Guvernului (…)” este mai presus de lege.

 

Din fericire, tentativa de instaurare a dictaturii în Consiliul Local a fost stopată de secretara municipiului Brașov, Adriana Trandafir, care i-a explicat regulamentul pe înțelesul viceprimariței, adică jurnaliștii nu ar putea lua cuvântul decât după ce ar fi cerut acest lucru în scris, dar pot asista la ședință, așa cum s-a putut dintotdeauna.

 

Partidul Mișcarea Populară Brașov consideră că Brașovul se află pe un traseu periculos cu actuala conducere de la vârful Primăriei. Transparența promisă nu există, investițiile promise nu sunt nici măcar în faza de proiect, curățenia este compromisă, siguranța cetățeanului este de domeniul trecutului, iar imaginea orașului, în ansamblul ei, este din ce în ce mai afectată.

 

Partidul Mișcarea Populară se solidarizează cu presa și cetățenii Brașovului și solicită respectarea tuturor legilor care apără și protejează cetățeanul, în slujba căruia ar trebui să se afle atât primarul Coliban, cât și doamna viceprimar Boghiu.„ a spus Radu Paul, președintele interimar al PMP Brașov.

 

sursa foto: facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: