Liberalul Oprică este încântat de proiectul care-i vizează pe bicicliști. Nu și aceștia…Vezi ce spun mountainbikerii!

Consilierul local Adrian Oprică pare tare încântat de proiectul ce vizează amenajarea drumului forestier care să lege Șapte Scări-Dâmbu Morii-Noua-Răcădău-Pietrele lui Solomon cu Poiana Brașov.

Dacă liberalii sunt încântați, nu la fel se poate spune despre cei implicați, despre mountainbikerii .

Adrian Oprică a ieșit astăzi cu niște declarații despre drumul forestier pe care îl visează RLPK și, se pare, unii liberali pe Tâmpa. 11 kilometri de drum forestier. Pe Tâmpa! Nu am nimic de adăugat, vă lămuriți și singuri!

”Bună ziua, domnule Adrian Oprica! Numele meu este Maximilian Munteanu, sunt unul dintre oamenii care au lucrat în cadrul proiectului PlayBike – On The Rocks, pe care-l aduceți în discuție drept exemplu pentru drumul forestier care se vrea construit.

Din păcate însă, exemplul este cât se poate de greșit. Traseul de la Bunloc construit de noi cu multă trudă în anul 2010 nu are NICI O LEGĂTURĂ cu un drum forestier, așa cum vi-l doriți dumneavoastră! Acela era un traseu SPECIALIZAT pentru DOWNHILL, așa cum vor fi traseele pe care sperăm să le vedem în viitorul bikepark din Poiana Brașov, un alt proiect elaborat de echipa PlayBike – On The Rocks și DONAT cu maximă bună credință autorității locale spre a-l implementa.

Din păcate, dumneavoastră nu cunoașteți obiceiurile bicicliștilor, pe unde se dau ei și pe unde VOR să se dea. Scurt pe doi, bicicliștii NU VOR SĂ SE DEA pe drumuri forestiere, ci pe poteci faine de munte. Realistic vorbind, oamenii care vin momentan din toată țara la Brașov ca să se dea vin pentru POTECILE noastre faine de munte, unele dintre ele redescoperite și îngrijite de bicicliști, nu vin pentru drumuri forestiere. Drumuri forestiere sunt pe peste tot și nu reprezintă nimic special. Mai mult decât atât, ca oameni cu experiență în datul pe bicicletă, în cazul meu 25 de ani de MTB activ, întotdeauna CONTRARECOMANDĂM oamenilor să se dea pe drumuri forestiere, fiindcă ele sunt pavate cu o suprafață foarte dură și invită la viteză fel de fel de oameni care nu stăpânesc bine bicicleta. Te poți accidenta mult mai grav pe Drumul Forestier sau pe Drumul Vechi, decât pe Valea cu Apă sau pe poteca ce coboară spre Iepure, de exemplu.

Da, cele mai multe poteci pe care le folosim în momentul de față sunt poteci TURISTICE pe care le împărțim cât putem de civilizat cu drumeții. Pentru ACESTE POTECI vin la Brașov mountain bikerii. Din păcate, sistemul legal din România nici nu concepe existența în pădure a unor trasee speciale pentru datul pe bicicletă. Poate că PNL ar trebui să înceapă cu această inițiativă și nu să viseze la un asemenea proiect de drumuri forestiere, FOARTE DISCUTABIL. Îmi dați voie să vă întreb cu ce bicicliști v-ați consultat când ați stabilit că este nevoie de aceste drumuri forestiere???

Din păcate, crudul adevăr este că proiectul drumului forestier Gorița va ȘTERGE DE PE FAȚA PĂMÂNTULUI cel puțin trei dintre cele mai faine și mai iubite trasee turistice, care sunt folosite intens de către bicicliști. Este vorba despre coborârea pe muchie din Poiana Stechil spre Fântânița Dreptății, via Poiana Ograda, botezată de noi ”Pe Bazine”, de varianta ei prin vale și de drumul nemarcat care leagă Poiana Ograda de Șaua Tâmpei, pe curbă de nivel, trecând prin zona numită de șcheieni ”La Bombe”, un drum foarte frumos și lin pe care l-am folosit în ultimii ani ca variantă la cel dintre Poiana Ștechil și Șaua Tâmpei, pentru a evita pe cât posibil conflictul cu drumeții. Pe scurt: domnule Oprică, dumneavoastră vreți să DISTRUGEȚI ceea ce avem deja pentru a face un lucru mai rău și aproape INUTIL!

Lumea se plimbă deja prin pădure pe POTECI, nu visează nimeni la drumuri forestiere!

Dacă aveți orice altă neclaritate, vă stau cu drag la dispoziție. Locuiesc pe aceeași parte de stradă cu dumneavoastră, mă găsiți oricând! Dacă doriți, vă pun la dispoziție un mountainbike full-suspension potrivit pentru potecile faine din Brașov și mergem să pedalăm împreună prin aceste locuri, poate vă schimbați un pic părerea.

Momentan proiectul drumului forestier Gorița este unul care în îngrijorează foarte tare pe toți mountainbikerii din Brașov (și numai) care iubesc locurile acestea.

Vă rog frumos nu distrugeți aceste poteci!

Dacă vreți să-i dați share postării, poate e bine să luați și textul cu copy-paste, ca Ponta!”, scrie pe pagina sa de facebook, Maximilian Munteanu.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: