Liberalii săreau din nou Brașovul din schemă. Au intervenit Roxana Mânzatu, Mariana Câju și primarul Sucaciu

Liberalii nu par interesați de Țara Făgărașului. Drept dovadă că astăzi, în Parlament, îi săreau din schemă pe făgărășeni dintr-un program național privind accesarea de fonduri europene. În prima fază a fost vizată doar zona Apuseni.  Noroc de deputatul Roxana Mânzatu care a intervenit și a adăugat un amendament care să includă și Țara Făgărașului, în urma discuției purtate cu primarul Gheorghe Sucaciu și managerul de proiect Mariana Câju.

“Pentru perioada de programare 2021-2027, ca Program Național Pilot de Descentralizare, se desemnează A.D.R. Centru și A.D.R. Nord-Est, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, pentru zona Munților Apuseni, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus pentru judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului pentru judeţele Sibiu şi Braşov,  ca organisme de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI),  după cum urmează:

a) Pentru inițierea Programului Național Pilot de Descentralizare prin dezvoltarea teritorială  integrată ITI,  Secretariatul General al Guvernului și  Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori,  împreună cu  Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI  cu finanțare  din fonduri europene 2021-2027, în termen de 15 zile calendaristice de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României.

b) Suma ce va fi alocată pentru  ITI se va calcula procentual, în raport cu suprafața, numărul de localități  și numărul de locuitori  din următoarele judeţe, după cum urmează: pentru ITI Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, judeţele: Alba, Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara; pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus: Suceava, Botoşani şi Iaşi; pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului: Sibiu şi Braşov.

c) Agenția de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul  și implementarea pentru Programul  Național  Pilot de Descentralizare pentru ITI Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, inclusiv pentru teritoriile gestionate de  Agențiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Vest şi pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului.

Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est a asigura managementul  și implementarea pentru Programul  Național  Pilot de Descentralizare pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus.

d) Ministerul Fondurilor Europene va aloca A.D.R. Centru şi A.D.R. Nord-Est și  Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară-Dezvoltare sustenabilă în Ţara de Sus şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului, sumele necesare pentru asistența tehnică în vederea elaborării strategiei pentru ITI și pregătirea proiectelor”, se arata in proiectul de lege. 

Autori:

Florin-Claudiu ROMAN, deputat PNL

Alfred-Robert SIMONIS, deputat PSD

Roxana Mînzatu, deputat PSD

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: