La Zoo Brasov animalele nu sunt sedate

In cadrul campaniei de informare a publicului derulate pe pagina de socializare Zoo Brasov, reprezentantii gradinii zoo dezvolta anumite subiecte de maxim interes pentru iubitorii de animale.  Este adevarat ca foarte multi dintre cei care au trecut pragul gradinilor zoologice s-au intrebat, macar o data, daca animalele stau foarte linistite deoarece sunt sedate.  Putem rasufla usurati deoarece la Zoo Brasov animalele NU sunt SEDATE.

“Una dintre ideile vehiculate în rândul vizitatorilor – acum ceva mai rar, adevărat, dar încă în circulaţie – estă că unele animale sunt sedate (e vorba în majoritatea cazurilor de felinele mari) şi de aceea stau inactive în cea mai mare parte a zilei. Este posibil să fi existat la un moment dat şi astfel de cazuri, însă nu avem dovezi concrete în această privinţă. Explicaţia inactivităţii animalelor este mult mai simplă şi mai naturală: animalele sunt „leneşe”. Lenea lor nu are la bază lipsa chefului de a face ceva, ci un motiv mai practic: conservarea energiei.
Să vorbim concret: în sălbăticie, leii dorm între 18 şi 20 de ore zilnic, iar leoaicele, fiind mai ocupate cu vânătoarea şi cu creşterea puilor, dorm cam 15 ore pe zi. Fiind animale care preferă să vâneze seara, când e răcoare, majoritatea acestor perioade de somn au loc în timpul zilei. La fel se întâmplă şi în grădinile zoologice, diferenţa – oarecum nesemnificativă – fiind faptul că în zoo se doarme ceva mai puţin: leii în jur de 15 ore, iar leoaicele în jur de zece. Vă spuneam de consumul energetic: leii sunt activi când vânează, însă cele două-trei minute de goană după o antilopă, de exemplu, sunt atât de intense din punct de vedere energetic încât leii îşi consumă practic aproape întreaga energie înmagazinată de-a lungul perioadei de „leneveală”. Au fost observate nu puţine cazuri în care leii, după o masă copioasă, au dormit chiar şi 24 de ore.
Acest consum energetic uriaş poate fi dovedit foarte simplu (pe lângă calculele complicate şi observaţiile ştiinţifice riguroase): deşi leii se mişcă extrem de puţin, în sălbăticie nu au fost observate animale obeze. În zoo, datorită acestui ritm metabolic, dieta zilnică a leilor este strict calculată şi, pe lângă acest fapt, animalele sunt stimulate prin diverse metode de enrichment (vom reveni asupra acestui termen) să facă suficientă mişcare astfel încât să consume echivalentul energetic al vânătorii din sălbăticie. Despre spaţiul necesar pentru acest scop, într-o postare viitoare.
Dar să nu uităm de unde am plecat: din motivele prezentate mai sus leii sunt văzuţi de cele mai multe ori moţăind sau dormind de-a binelea. Tigrii sunt ceva mai activi, însă nu cu mult: media porţiei lor zilnice de somn este undeva în jur de 16 ore. Şi tigrii, la rândul lor, sunt animale care preferă să vâneze noaptea.
Exemplele pot continua, dar ideea esenţială este că în niciun caz aceste animale nu sunt sedate. E mult mai bine să vedeţi nişte lei dormind sau stând tolăniţi în locurile lor preferate (comportament natural) decât nişte lei care sunt mai activi decât ar trebui (cu un comportament ce ilustrează faptul că animalele sunt deranjate sau/şi stresate de anumiţi factori)” declara reprezentantii Zoo Brasov.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: