La stat leafa vine și pe pandemie, la peste 875.000 de angajați din privat nu mai vine deloc

Alarmant! Dacă la stat lucrurile sunt simple, iar angajații își primesc salariile indiferent că este pandemie sau nu, la privat lucrurile stau destul de prost. Conform Digi24, mai mult de 875.000 de români au rămas fără loc de muncă în ultimele patru luni. Îngrijorător este că numărul contractelor de muncă încetate din 15 iulie s-a dublat față de cel din 1 iunie, data de la care statul nu mai acordă ajutorul pentru plata şoma­jului tehnic pentru toate companiile, ci doar pentru cele unde restricţiile im­pu­se din cauza pandemiei de COVID-19 continuă.

“Declinul activității economice se va mai vedea în trimestrul 3 și trimestrul 4, dar la începutul anului 2021 ne așteptăm ca economia să își revină. Ne confruntăm cu o situație temporară, dar fără măsuri de susținere pe 3 – 6 luni, antreprenorul nu poate suporta costurile. E nevoie în continuare de măsuri de susținere a pieței muncii.

Dacă ne uităm la rata șomajului, 5% față de 4% cât a fost anul trecut, pare puțin, dar vorbim de sute de mii de locuri de muncă. Dacă nu vor fi recuperate, se va propaga efectul în economie, pentru că aceste persoane și familiile lor vor consuma mai puțin, iar asta va amplifica șocul pierderii de pe piață”, a explicat analistul economic Alexandra Smedoiu.

Din păcate, se pare că efectele pandemiei sunt resimțite doar de o parte dintre români.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: