Acasă Regional La Mureș, gunoiul nu e doar pe străzi, ci și în instituții!...

La Mureș, gunoiul nu e doar pe străzi, ci și în instituții! Justiția și mafia gunoaielor: licitație anulată, contract dirijat?

0
Un nou scandal de proporții zguduie județul Mureș, unde pare că salubrizarea nu este doar o problemă administrativă, ci un veritabil joc al intereselor. O licitație anulată, o firmă „privilegiată” și o decizie judecătorească cel puțin controversată au transformat serviciul public de curățenie într-o afacere de culise. La mijloc: administrația locală, conducerea ADI Ecolect Mureș și, surpriză, magistrații Curții de Apel Târgu Mureș.
Orașul sufocat de gunoaie și de incompetență administrativă
Istoria salubrizării în Târgu Mureș este una presărată cu eșecuri, contracte rupte și firme incapabile să-și respecte obligațiile. Înainte de 2023, locuitorii s-au confruntat cu dezastrul gestionării deșeurilor. Firma Silevy a fost operatorul de salubrizare din 2019 până în 2021, până când Primăria a acuzat diferențe de peste 10 milioane de lei între calculele instituției și cele ale companiei. Scandalul a dus la rezilierea contractului, însă efectul imediat a fost un oraș înecat în gunoaie.
În încercarea de a remedia situația, Primăria a semnat un nou contract cu Brantner, însă și această firmă a gestionat dezastruos serviciul. ADI Ecolect Mureș a decis în cele din urmă să rezilieze și acest contract, iar Târgu Mureș a continuat să se scufunde în haosul gunoiului neridicat.
Dar cine apare din nou în peisaj? Aceeași firmă Silevy, readusă în scenă de ADI Ecolect, în ciuda eșecurilor sale din trecut. Coincidență sau interese bine puse la punct?
Schimbarea care a demonstrat că se poate mai bine
În iunie 2023, după lungi bâlbe administrative, ADI Ecolect a semnat un nou contract de salubrizare cu asocierea Polaris-Urban, iar orașul a fost, în sfârșit, curățat. Comparativ cu firmele anterioare, noul operator și-a făcut treaba, readucând Târgu Mureș la normalitate. Însă, în loc să continue pe acest drum, ADI Ecolect a decis în 2024 să organizeze o nouă licitație.
Două firme s-au înscris în competiție: Sylevy și CRS Union SRL (parte din Urban Grup). Licitația a fost însă anulată de ADI Ecolect în decembrie 2024, pe motiv că procedura era învechită și prețurile depășite. În mod ironic, surse spun că Sylevy avea mai multe greșeli decât CRS Union și ar fi trebuit eliminată, dar comisia de evaluare a trecut peste acest „detaliu” și a dus licitația până la faza ofertei financiare.
Justiția intră în joc: decizie cu dedicație
Până aici, situația pare doar un nou episod de incompetență administrativă. Dar ceea ce urmează arată o complicitate periculoasă între instituții.
Sylevy a contestat anularea licitației la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), dar a pierdut. Apoi, firma a mers mai departe și a atacat decizia în instanță la Curtea de Apel Târgu Mureș, unde, surpriză, judecătorii i-au dat câștig de cauză. Și nu oricum: licitația trebuie reluată, dar doar cu firma Sylevy, deși în competiție au fost două companii.
Decizia este o anomalie juridică fără precedent. Orice om cu minime cunoștințe de logică înțelege că dacă o licitație se anulează, reluarea ei trebuie să implice toți participanții. Însă la Mureș, justiția pare să funcționeze altfel. Judecătorii de la Curtea de Apel Târgu Mureș par să aibă nevoie de un desen explicativ pentru a înțelege acest lucru. Sau poate că nici nu e nevoie – știu exact ce fac.
Cine trage sforile în ADI Ecolect?
Pentru ca acest scandal să fie complet, ADI Ecolect, instituția care ar trebui să apere interesul public, nu a contestat decizia Curții de Apel. De ce? Explicația ar putea sta la conducerea instituției. Toth Andreea, șefa ADI Ecolect, ar fi avut toate motivele să atace decizia la instanța superioară, dar se pare că nu are niciun interes în a schimba cursul jocului.
Rămâne de văzut dacă „șefa” de la ADI Ecolet va trage în aceeași direcție cu judecătorii de la Curtea de Apel. Nu este singura din administrație cu un interes suspect. Administratorul public Szasz Zoltan pare să joace aceeași carte.
Sylevy și Brantner, duo-ul dezastrului, din nou în cărți?
Culmea ironiei, Sylevy s-a asociat acum cu Brantner, exact firma care în trecut a provocat haosul gunoiului neridicat. Cum este posibil ca două companii care au dat greș să fie din nou favorite pentru un contract public? Iar și mai grav este că decizia justiției le oferă un drum liber spre bani publici, în timp ce competiția este eliminată.
Unde sunt instituțiile statului?
Într-o țară normală, o astfel de licitație cu implicații financiare uriașe ar atrage atenția instituțiilor anti-corupție. Cum de este posibil ca o licitație să fie anulată, dar reluată cu o singură firmă? Cum de o companie cu un istoric dubios de gestionare a contractelor publice ajunge din nou să fie favorizată?
Aceste întrebări trebuie să aibă un răspuns. Dacă nimeni nu investighează, atunci avem de-a face cu un sistem corupt în care administrația locală, justiția și firmele „agreate” își împart banii publici fără nicio jenă.
La Mureș, gunoiul nu e doar pe străzi, ci și în instituții
Licitațiile trucate, judecătorii cu decizii inexplicabile și administrația care închide ochii fac din Târgu Mureș un caz de manual despre cum nu ar trebui să funcționeze un oraș. Întrebarea este: cine va curăța acest gunoi administrativ și judiciar?
Pentru că, până acum, instituțiile statului par mai preocupate să măture scandalul sub preș decât să îl rezolve.