Județul Brașov, microfocar de COVID-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătăru a făcut ieri o vizită în județul Brașov. „Vreau sa fac o precizare, pentru a elimina unele interpretări: orice județ care are peste 100 de cazuri confirmate COVID-19 este considerat un microfocar și voi merge în fiecare din aceste județe, tocmai pentru a nu ajunge la un nou caz Suceava (…) Un focar mare, alcătuit din focare mici, este un focar în care pierdem controlul. La Suceava încercăm să recâștigăm controlul, limitând focarul mare la focare mici. Nu suntem, nici la Brașov, nici la Arad, nici la Constanța, în astfel de focare. Vreau să vă ascult pe dumneavoastră, să spuneți situația de la dumneavoastră, ce vă lipsește, ce credeți că putem îmbunătăți, ce părere aveți despre modul de delimitare a unor spitale în funcție de fazele epidemiei și de faptul că trebuie să ținem cont că nu avem de tratat doar bolnavi COVID-19. Vreau să fim pragmatici, să fim sinceri cu noi înșine și cu ceilalți”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la întâlnirea pe care a avut-o astăzi, la Brașov, cu prefectul Mihai-Cătălin Văsii, cu președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, cu primarul Brașovului, George Scripcaru, cu directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică, dr. Andreea Elena Neculau, și cu managerii unor spitale de stat și private din județ.
Directorul DSP Brașov a prezentat o primă evaluare a situației găsite în instituție, precum și faptul că există soluția urgentării procedurii de avizare, toate avizele solicitate de unitățile spitalicești urmând a fi rezolvate în câteva zile.
Au prezentat situația din spitalele pe care le conduc, precum și problemele cu care se confruntă în lupta cu epidemia, managerii Spitalului de Boli Infecțioase, Spitalului de Pneumoftiziologie, Spitalului de Psihiatrie și Neurologie, Spitalului Clinic Județean de Urgență, Spitalului de Obstretică-Ginecologie, Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii, precum și ai unor spitale private.

„Trebuie să fim cât mai pregătiți, concentrați, eficienți. Există oameni care spun că în 26 februarie, România avea un caz COVID și Spania două, iar acum numărul de cazuri confirmate și de decese este cu foarte mult mai mic la noi decât în Spania. Dar nu am atins încă vârful pandemiei. De aceea, marele pericol ar fi acum să intervină o stare de relaxare, atât în rândul autorităților și al personalului medical, cât și al populației. Nu putem vorbi încă de relaxare, nu putem vorbi încă de o scădere în intensitate a restricțiilor. Trebuie să rămânem în alertă, atenți la respectarea tuturor măsurilor luate în această situație de urgență și să ne pregătim și pe termen mai lung cu aparatură, echipamente, medicamente, cu o mai bună organizare și aprovizionare a spitalelor, chiar dacă în această perioadă este o bătălie pe piața internațională pentru achiziții în domeniul materialelor sanitare. Începem să producem și noi, în România, asemenea materiale, iar asta este o rază de speranță”, a concluzionat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: