Județul Brașov găzduiește prima întâlnire a Consiliului Consultativ al Tinerilor pentru Climă

Județul Brașov, prin Consiliul Județean Brașov, în parteneriat cu Asociația Asistență și Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21, găzduiește în perioada 8-10 octombrie 2021, prima întâlnire a Consiliului Consultativ al Tinerilor pentru Climă (YACC) în cadrul proiectului Oameni și planetă: un destin comun (People and Planet: A Common Destiny), co-finanțat prin programul DEAR – Programul de educație pentru dezvoltare și de creștere a nivelului de conștientizare, inițiat de către Uniunea Europeană.

Consiliul consultativ al Tinerilor pentru Climă este un instrument și o oportunitate de a atrage și de a implica cetățeni tineri europeni pentru a-și asuma un rol mai important în lupta împotriva schimbărilor climatice, la nivel local, național și global. În România, YACC numără 30 de tineri din instituții de învățământ (licee și universități) din București, Brașov, Buzău și Ploiești, cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani. Tinerii YACC sunt membri ai grupului țintă al proiectului People and Planet dispuși să primească informații și să participe la proiecte legate de schimbările climatice, criza apei la nivel global și modul în care sunt aplicate la nivel național cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD).

Prima întâlnire YACC – România, desfășurată în satul Șimon din județul Brașov, și-a propus să familiarizeze cei 30 de tineri cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din perspectiva GLocal.

Componenta de educație nonformală a tinerilor se realizează prin facilitarea interacțiunii dintre ei și reflectarea colectivă asupra unor stiluri de viață mai durabile individuale și colective, tinerii fac primul pas în elaborarea unui ghid cu propuneri concrete care să contribuie la promovarea acelor stiluri de viață, la schimbarea comportamentelor, la abordarea unei probleme locale/ naționale/ globale specifice legate de sustenabilitate.

Scopul principal al acestor propuneri este de a sugera acțiuni pe care factorii de decizie pot și ar trebui să le implementeze la nivel local, național sau global. Astfel, propunerile/ ghidul național colectate de la consiliile naționale de tineret vor fi prezentate factorilor de decizie locali și naționali și trimise mass-media locale și naționale.

Președinta APDD-Agenda 21, doamna Nina Cugler, i-a introdus pe tinerii YACC în lumea ODD-urilor și măsurilor prevăzute de acestea și Agenda 2030, într-un mod interactiv și ludic, pentru o mai bună înțelegere și aplicare în vederea combaterii schimbărilor climatice.

WWF România Brașov, prin Carmen Pădurean – Manager proiect Arii protejate, a abordat  cauze și efecte asupra planetei și vieții de zi cu zi, precum și comportamente sustenabile la nivel personal, familial și comunitar care conduc la diminuarea efectelor schimbărilor climatice.

Charles Berville, doctorand la Universitatea Tehnică de Construcții București, fondator al Asociației Climato Sfera, a realizat un atelier de conștientizare a schimbărilor climatice printr-un joc – Climate Fresk, și a abordat soluții de reducere a amprentei carbon pentru un stil de viață sustenabil.

Alături de tineri au participat și șapte profesori coordonatori din liceele și universitățile naționale – parteneri educaționali în proiect.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: