Investitie importanta din fonduri REGIO si fonduri proprii ale CJ Harghita pentru modernizarea Centrului de Educatie Incluziva de la Ocland

In urma cu aproape opt luni – tot in cadrul Programului Operational Regional REGIO 2014-2020 – a fost semnat un contract deosebit pentru copiii institutionalizati din judetul Harghita, pentru crearea unui Centru de Consiliere si Sprijin, precum si pentru realizarea a doua case de tip familial ”Witte”, in orasul Cristuru Secuiesc. Consiliul Judetean Harghita este foarte preocupat sa ofere servicii moderne pentru sprijinirea si dezvoltarea in comunitate a copiilor cu probleme de integrare sociala, iar o noua veste buna in acest sens vine din nou de la Programul REGIO, in urma contractarii proiectului ”Lucrari de Interventie la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Ocland”, care va duce la imbunatatirea sistemului de educatie pentru mai mult de 500 de copii aflati in acest Centru si va sprijini abilitatile de predare ale cadrelor didactice de aici. Bugetul proiectului este de aproape 3,7 milioane lei, din care contributia CJ Harghita este de peste 1,9 milioane lei.

Cererea de finantare pentru realizarea de investitii la Centrul de Educatie Incluziva Ocland a fost pregatita de Consiliul Judetean Harghita, autoritatea tutelara a Centrului, cu scopul de a imbunatati conditiile de invatamant ale celor 52 de copii si tineri care studiaza aici. Obiectivul general al proiectului este in concordanta cu tematica Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, care sustine dezvoltarea infrastructurilor de educatie si formare, prin investitiile in educatie si  formare, inclusiv profesionala. Se spera ca astfel tinerii vor dobandi competente noi si vor fi interesati de procesul de invatare pe tot parcursul vietii, iar asa va creste grad de participare la educatie al tuturor celor care au probleme cu integrarea sociala, in special a copiilor cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului de invatamant. Concret, prin acest proiect se vor reabilita si dota cladirile in care functioneaza Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva situat in comuna Ocland, judetul Harghita.

   ”Pentru aceasta perioada de programare a fondurilor europene, noi, Consiliul Judetean Harghita, ne-am concentrat atentia pe dezvoltarea infrastructurii. Am pregatit patru proiecte de reabilitare a drumurilor judetene, in valoare totala de peste 151 milioane lei dar si proiecte de crestere a calitatii in sanatate si de interventie in situatii de urgenta in perimetrul montan. Sustinem investitiile DGASPC Harghita de la Cristuru Secuiesc, dar si Incubatorul de Afaceri din Odorheiu Secuiesc. Prin acest proiect vrem sa reabilitam, sa consolidam si sa recompartimentam, concomitent cu asigurarea eficientei energetice, imobilele acestui Centru de Educatiei de la Ocland, pentru care vom asigura dotari importante, constand in mobilier scolar, tehnica de calcul, echipamente IT, materiale educationale interactive si jocuri. Credem astfel ca vom face mult mai atractiv invatamantul pentru elevii Centrului scolar, care au cerinte speciale si sunt membrii unei minoritati etnice nationale”, a declarat domnul Csaba Borboly, presedintele CJ Harghita.

Investitiile in infrastructura educationala locala, contribuie la dezvoltare inclusiv pe plan regional si trebuie sa duca la reducerea inegalitatilor in ceea ce priveste imbunatatirea cunostintelor si aptitudinilor tinerilor din zona, la fel cum trebuie sa promoveze incluziunea sociala, prin imbunatatirea accesului la serviciile sociale si de educatie. Lucrarile propuse vizeaza interventii asupra imobilului situat la numarul 5 (un corp de cladire) si asupra imobilului situat la numarul 69 (cu doua corpuri de cladire – scoala si atelierul), fiind cvasi-similare la nivelul ambelor imobile. Valoarea totala a proiectului coordonat de CJ Harghita este de 3.694.590,59 lei, din care 1.776.898,76 lei (98% din valoarea cheltuielilor eligibile, peste 380.000 euro) sunt sume nerambursabile alocate de AMPOR, prin Programul REGIO, diferenta constand in contributia beneficiarului la cheltuielile eligibile si neeligibile. Termenul de finalizare a investitiilor este estimat la finalul lunii martie 2023.

   ”De implementarea proiectelor judetului Harghita va beneficia intreaga societate, accesibilitate si mobilitatea persoanelor fiind complementarea cu cresterea calitatii serviciile sociale, a celor de educatie, dar si a sprijinului oferit investitorilor. Valoarea tuturor proiectelor pregatite de CJ Harghita in aceasta perioada este de peste 37 milioane euro, cu mai mult de 10 milioane euro mai mare decat valoarea celor din perioada 2007-2015. Speram sa reusim contractarea proiectelor pentru modernizarea si dotarea bazelor Salvamont din Tusnad si Borsec, ca sa avem un tablou complet al investitiilor REGIO derulate de autoritatile administratiei publice ale judetului Harghita. Centrul de educatie de la Ocland este important la nivel local si contribuie la dezvoltarea si integrarea unor tineri in societate, punandu-si amprenta pe evolutia ulterioara a acestora, ceea ce are efecte pozitive asupra comunitatii in general. De rezultatele proiectului vor beneficia si familiile copiilor, care vor sti ca in acest Centru se vor oferi servicii de educatie performante si consiliere optima, deoarece va fi amenajat cu spatii potrivite pentru fiecare specialitate, o posibilitate de recuperare si integrare mult mai eficienta, ce va fi completata de relatiile interumane. Nu in ultimul rand, administratia publica, de la nivel local si poate chiar national, va beneficia de experienta dobandita prin acest proiect – dar si prin cel similar de la Sfantu Gheorghe – ceea ce ar putea avea efecte pe termen lung, pentru ca, in viitor, sa fie sprijinite cu totul altfel persoanele ce au nevoie de asistenta sociala, iar tinerii educati in astfel de Centre sa fie mult mai usor integrati pe piata muncii. O criza, cum este cea pe care o traversam acum, arata cat sunt de importante aceste investitii, care fac diferenta intre ingrijirea si educarea copiilor in conditii bune si lipsa acestei ingrijiri”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: