Institutul Cantacuzino a realizat secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 în România

COVID19 în România.  Institutul Cantacuzino a realizat secvențierea genomului virusului SARS-CoV-2 în țara noastră.

”Primele informații asupra întregului genom al virusului SARS-CoV-2 identificat în România au fost obținute în Laboratorul Infecții Respiratorii Virale/Centrul Național de Gripă din Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară ”Cantacuzino”, prin utilizarea tehnologiei secvențierii de nouă generație (NGS).
Analiza filogenetică a primelor trei genomuri secvențiate au evidențiat identitate de 99.95% (acoperire 100%) cu tulpina de referință „Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 isolate Wuhan-Hu-1” (NCBI Reference Sequence: NC_045512.2) și identitate 99,96% – 99,97% cu tulpini identificate în Austria, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Marea Britanie, Spania sau SUA.

Deoarece acest virus este una dintre cele mai mari amenințări cu care oamenii s-au confruntat în ultima vreme, la nivel mondial se depun eforturi considerabile pentru secvențierea tulpinilor de SARS-Cov-2 pentru identificarea originii virusului, a surselor de proveniență ale epidemiilor din diferite regiuni și a dinamicii transmiterii intracomunitare. Înțelegerea modului de răspândire este crucială pentru lupta care trebuie dusă împotriva acestui virus. Pentru identificarea unui profil viral specific României, studiul va fi completat cu analize ulterioare și va cuprinde secvențele virusului izolat din diferite regiuni geografice, de la pacienți asimptomatici, cu simptome ușoare și severe. Identificarea variantelor genomice și analiza filogenetică a tulpinilor SARS-CoV-2 din România va permite monitorizarea patogenicității tulpinilor circulante în relație cu exprimarea fenotipică a infecției la pacienții cu COVID-19 precum și a potențialului de adaptare a virusului SARS-CoV-2 la organismele umane. Secvențierea genetică poate ajuta la înțelegerea COVID-19 în vederea alcătuirii unui ghid al tratamentelor în viitor și posibil, pentru evaluarea impactului intervențiilor medicale cu rol în îmbunătățirea stării de sănătate.
Secvențele genomice complete sunt disponibile în bazele de date internaționale (GenBank, GISAID), iar evoluția pandemiei poate fi monitorizată în timp real pe site-ul https://nextstrain.org/ncov/global care permite analiza filogenetică și analiza ratei de variabilitate virală.” au declarat reprezentanții Institutului Cantacuzino.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: