Instituţia Prefectului Judeţul Braşov se alătură acţiunii iniţiate de Instituţia Prefectului Judeţul Covasna, în contextul aniversării Centenarului Marii Uniri

Cu drapele din perioada interbelică, 100 de români din județul Covasna vor reface Drumul Unirii către Cetatea Alba Iulia, prin Marșul Centenarului Marii Uniri, în perioada 25 noiembrie – 1 Decembrie 2018. Proiectul se derulează prin intermediul Ministerului Afacerilor de Interne, fiind finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Punctul de pornire al marșului este localitatea Vâlcele, în 25 noiembrie 2018, pentru a ajunge la Alba Iulia în data de 1 Decembrie 2018, de Ziua Națională a României.

Potrivit inițiatorilor, proiectul presupune deplasarea unei delegații cu 100 de participanți, cu căruțele, pe traseul parcurs de înaintașii noștri care, în condițiile specifice anului 1918, au străbătut sute de kilometri, în căruțe și pe jos, pentru a fi prezenți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918.

Refacerea simbolică a traseului reprezintă un arc peste timp între cei care au făurit Unirea și cei care se bucură de ea astăzi, Marșul fiind un mod inedit de a cinsti memoria acestora.

Distanța Vâlcele-Alba Iulia va fi parcursă pe următorul traseu:

1.      DN13E: Vâlcele-Feldioara

2.      DN 13: Feldioara-Pădurea Bogății-Valea Bogății-Rupea Gară-Homorod-Albești-Sighișoara

3.      DN14: Sighișoara-Daneș-Copșa Mică

4.      DN14B: Copșa Mică-Blaj-Sântimbru

5.      DN1: Sântimbru-Alba Iulia.

Trecerea delegației dintr-un județ în altul se va face printr-un moment solemn la care vor lua parte reprezentanții celor două Instituții ale Prefectului și primarii localităților care se învecinează.

Marșul va trece, în 25 noiembrie (duminică), din comuna Hăghig (județul Covasna), în comuna Feldioara (județul Brașov) și va poposi în comuna Hoghiz. Părăsirea județului Brașov va fi făcută în data de 26 noiembrie (luni) din comuna Bunești, în comuna Saschiz din județul Mureș.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: