Instanța a decis! Comuna Cristian rămâne fără primar

PNL pierde un primar important din județ. Este vorba despre Gicu Cojocaru, primarul din Cristian, una dintre cele mai bogate comune din România. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul primarului după ce acesta fusese găsit incompatibil de către ANI.

Admite în parte cererea formulată de recurentul-reclamant Cojocaru Gicu. Sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 94 alineat 1 din Legea nr.161/2003. Fără cale de atac. Respinge cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 alineat 1 litera c) din Legea nr.161/2003. Cu recurs în termen de 48 de la pronunţare, ce se va depune la ÎCCJ-Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 februarie 2021”, se arată în soluția magistraților.

Potrivit ANI, COJOCARU GICU s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioadele 23 aprilie 2003 – 11 mai 2012, şi 25 iunie – 14 august 2012, întrucât a deținut, simultan, următoarele funcții și calități:

–   în perioada 23 aprilie 2003 – 23 iunie 2004, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi funcţia de inspector fiscal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

 

–   în perioada 23 iunie 2004 – 11 mai 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Cristian, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Zărneşti, şi funcţia de inspector fiscal, respectiv, inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

–   în perioada 25 iunie – 01 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de consilier în cadrul Primăriei Comunei Râşnov, Judeţul Braşov, şi funcţia publică de inspector principal în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov;

–   în perioada 28 iunie – 14 august 2012, a deținut, simultan cu funcţia publică de inspector în cadrul Primăriei Comunei Vulcan, Judeţul Braşov, şi calitatea de consilier local în cadrul Consiliului Local al Comunei Cristian, Judeţul Braşov.

COJOCARU GICU a încălcat, astfel, dispozițiile art. 94, alin. (1) și alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de funcționar public este incompatibilă cu orice altă funcție publică decât cea în care a fost numit […]. Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate […] în cadrul autorităților sau instituțiilor publice […]”.

 

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. COJOCARU GICU a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.

 

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

One thought on “Instanța a decis! Comuna Cristian rămâne fără primar

  • 12 februarie 2021 la 12:08
    Permalink

    Ce bine se descurca unii !!! Consilier local,consilier,inspector,inspector fiscal simultan la mai multe Primarii din zona si asta ani de zile,fara ca nimeni sa nu observe nimic,sa nu zica nimic si sa nu se ia nici o masura !!! Din 2003 si pana acum sint 17 ani in care Domnul respectiv s-a perindat prin tot felul de functii la stat,bineinteles ; este revoltator dar I’m acelasi timp si deprimant cum in aceasta tara simt tolerate ani de zile asemenea situatii !!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: