InnovaSPA: Proiectul european care valorizeaza statiunile balneare din Regiunea Centru

Pe parcursul a doua zile – 28 si 29 octombrie 2020 – Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru a organizat o intalnire online – in care a realizat o vizita virtuala in zonele cu resurse balneare din Regiunea Centru – prin proiectul InnovaSPA – ”Innovative health solutions for thermal spa regions”. La eveniment au participat peste 50 de persoane, reprezentand statiunile turistice de profil balneoclimatic din Regiunea Centru, precum si invitati straini, din regiunile partenere. Evenimentul online a fost conceput ca o calatorie in cele mai importante statiuni cu resurse minerale, pe un traseu de peste 430 km, pentru a descoperi destinatii deosebite, cum sunt: statiunile  Sovata, Borsec, Covasna, Bálványos/Turiá, Praid, Ocna Sibiului si Bazna. 

 

Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru implementeaza, la nivelul Regiunii Centru, proiectul InnovaSPA care, in traducere inseamna ”Solutii medicale inovatoare pentru regiunile cu statiuni balneare”, proiect finantat in cadrul programului de cooperare interregionala al Comisiei Europene – Interreg Europe. Acest proiect este coordonat de Asociatia Thermauvergne din Franta si este implementat de un consortiu format din opt organizatii partenere provenind din opt tari europene. La nivelul Regiunii Centru, partenerul responsabil pentru implementarea proiectului InnovaSPA este ADR Centru.

 

La eveniment au fost invitate toate organizatiile profesionale din domeniul balneologiei si al turismului balnear in regiune. Pentru inceput, partenerilor straini le-au fost prezentate investitiile si proiectele de dezvoltare de la nivel national, de catre Asociatia Romana de Balneologie (dr. Constantin Munteanu, Presedintele ARB), de Organizatia Patronala a Turismului balnear Romanesc (d-na Iuliana Tasie, Vicepresedinte OPTBR), de Clusterul Balneoturistic Transylvania (d-na Eniko Matyus, manager) si de catre compania Wega Invest, care imbuteliaza apa de Valcele-Covasna (dl Silviu Manole). In a doua parte a intalnirii au avut cuvantul reprezentantii autoritatilor publice locale din statiunile balneoclimatice, care au prezentat specificul, provocarile si planurile de dezvoltare ale acestor statiuni. In timpul intalnii a fost lansat si filmul documentar-artistic la nivel regional – Povestea izvoarelor din Transilvania – realizat de ADR Centru, in cadrul proiectului InnovaSPA.

 

  ”Prin acest eveniment online ne-am propus sa aducem in atentia organizatiilor partenere si invitatilor acestora, informatii cu privire la resursele balneare din statiunile Regiunii Centru, nivelul valorificarii acestora, bunele practici si politicile care sprijina dezvoltarea si inovarea in domeniul balnear. Printre invitatii straini care au participat la eveniment au fost reprezentantii unor statiuni cu traditie in domeniul balnear sau termal, precum cei din statiunile Vichy si Royat-Chamalieres din Franta, Debrecen din Ungaria, Birstonas si Druskininka din Lituania, precum si din Regiunea Nord a Portugaliei. Am prezentat contextul regional privind dezvoltarea balneologiei si a turismului balnear in Regiunea Centru, iar vizita de studiu a devenit virtuala, prin scurte filmulete si interventii online, in direct, din statiunile Sovata, Praid, Borsec, Baile Tusnad, Covasna, Bazna si Ocna Sibiului”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Lucrarile din cadrul evenimentului online pot fi revazute de cei interesati accesand pagina Facebook coordonata de ADR Centru – https://www.facebook.com/ADRCentru.ro

 

Informatii de backgroud

Cei opt parteneri din proiectul InnovaSPA sunt: Asociatia Thermauvergne (Franta); Universitatea din Debrecen (Ungaria); Universitatea din Letonia (Letonia); Agentia de Dezvoltare Regionala Warmia Mazury (Polonia); Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru (Romania); Centrul de Inovare din Lituania (Lituania); Facultatea de Medicina a Universitatii din Porto (Portugalia); Agentia  de Dezvoltare a Regiunii Savinjska (Slovenia). Obiectivul general al acestei initiative il reprezinta imbunatatirea politicilor de dezvoltare de la nivel regional si national care sprijina transferul de tehnologie si cunoastere in vederea accelerarii lansarii pe piata a noi produse si solutii inovatoare destinate statiunilor balneare.

 

Pe parcursul celor aproape 5 ani de implementare a initiativei InnovaSPA, partenerii proiectului vor identifica, impartasi si transfera cele mai bune practici si modele de imbunatatire a politicilor dedicate sustinerii transferului de solutii inovative in sectorul balnear si al preventiei in sanatate. In acest sens, partenerii proiectului vor forma grupuri de lucru la nivel regional alaturi de care vor crea si implementa planuri de actiune pentru imbunatatirea instrumentelor de finantare disponibile la nivelul regiunilor participante, care vor include actiuni specifice privind implementarea de solutii inovatoare in domeniul balnear si al preventiei in sanatate.

Instrumentul politic pe care ADR Centru isi propune sa il modifice si imbunatateasca prin implementarea acestui proiect este Axa Prioritara 1 a Programului Operational Regional 2014-2020 – Promovarea transferului tehnologic, Prioritatea de Investitii 1.1: Consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii, in special prin crearea mediului adecvat dezvoltarii prin inovare a IMM-urilor din sectorul balnear si medical.

 

Proiectul va fi implementat pe parcursul a 54 de luni, in perioada Iunie 2018 –  Noiembrie 2022, iar bugetul total este de 1.346.163,00 euro, din care contributia FEDR de 1.130.255,05 euro. Pentru implementarea proiectului, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru are disponibil un buget de 147.946,00 euro, din care 85% reprezinta cofinantare FEDR, 13% reprezinta cofinantarea nationala iar 2% este cofinantarea proprie ADR Centru.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: