Ingrijirea pacientilor in spitale in perioada pandemiei cu coronavirus

Interviu cu Dr. Luminita Cimpeanu, Director medical Spitalul REGINA MARIA Brasov

 Inca de la inceputul evolutiei pandemiei cu coronavirus, reprezentantii spitalelor s-au adaptat cu rapiditate si au cautat cele mai bune si sigure solutii pentru protejarea pacientilor care le trec pragul. Cu toate acestea, multe persoane care se confrunta cu diverse afectiuni, solicita ingrijiri medicale doar atunci cand starea lor de sanatate ajunge sa se agraveze, din frica infectiei cu virusul COVID-19.

In acelasi timp, unitatile spitalicesti au pregatit un set de reguli bine definite pentru siguranta pacientilor in aceasta perioada, avand in vedere toate masurile ce se impun in contextul COVID-19.

Doamna Dr. Luminitea Cimpeanu, Director medical al Spitalului REGINA MARIA din Brasov ne explica in detaliu cum se desfasoara activitatea in timpul pandemiei in spitalul pe care il conduce.

 

  1. Cum si-a desfasoarat activitatea spitalul REGINA MARIA din Brasov in perioada pandemiei? Care sunt masurile de siguranta implementate?

Siguranta intregii comunitati REGINA MARIA (pacienti, personal medical, colegi, parteneri de business) a fost prioritara pentru noi inca de la declansarea pandemiei. Toți colegii au fost constant informati cu privire la masurile de preventie si igiena necesare din aceasta perioada si ne-am asigurat ca produsele de dezinfectie si materialele de protectie nu lipsesc din niciun punct de lucru, fie el office sau medical.

Spitalul REGINA MARIA din Brasov a actionat cu responsabilitate luand masuri suplimentare de identificare si control al riscului de infectie cu coronavirus: facem un triaj riguros al tuturor pacientilor, efectuam testarea rt-PCR pentru toate pacientele programate pentru internare, precum si pentru personalul medical al spitalului, am restrictionat accesul apartinatorilor in spital si ambulator, am creat spatii speciale pentru izolarea cazurilor suspecte, am regandit circuitele spitalului si am implementat protocoale suplimentare de igiena si dezinfectie. De asemenea, medicii si asistentele sunt pregatiti sa identifice rapid toate persoanele cu simptome de infectii respiratorii si sa izoleze cazurile suspecte de restul pacientilor, pana la venirea autoritatilor.

In privinta departamentelor operationale de suport, am implementat sisteme de lucru in functie de tipologia si nevoile fiecaruia – program de lucru de acasa, esalonat (in anumite intervale orare) sau combinat, avand grija sa fim mereu in contact cu partenerii nostri.

 

  1. Cum a functionat maternitatea in aceasta perioada si care sunt cele mai importante informatii pe care viitoarele mamici trebuie sa le stie?

Nasterea a reprezentat o urgenta medicala si pe perioada starii de urgenta. Ea nu a putut sa fie nici anulata si nici amanata. Daca pana de curand, femeile insarcinate isi faceau planuri despre cum vor naste tinute de mana de sotii lor si cum partenerul va sta alaturi de ele zi si noapte pe perioada spitalizarii, impartind aceeasi rezerva si traind impreuna bucuria nasterii sau despre cum vor sarbatori cu prietenii si familia prima saptamana acasa cu bebelusul, ca sa nu mai zicem de plimbarile in trei, in parc, lucrurile au luat pentru ele o intorsatura dramatica si complet neprevazuta.
Femeia insarcinata este nevoita acum sa treaca prin perioada spitalizarii departe de familie, sotul o poate conduce doar pana la usa spitalului, iar de acolo vor discuta doar prin telefon. In cazul in care ea alege sa nasca la Maternitatea REGINA MARIA Brasov, lucrurile sunt totusi incurajatoare, in sensul in care personalul din spital va pastra legatura cu tatal si il va tine la curent cu nasterea, starea mamei si a copilului, pana cand tanara mama poate sa il sune direct. Dar pana acolo, mai sunt cativa pasi de urmat.
Fiecare pacienta care ajunge in Maternitatea REGINA MARIA Brasov trece printr-un triaj epidemiologic care include masurarea temperaturii.  Ca o extra masura de siguranta, inainte de nastere, femeia insarcinata este testata pentru COVID-19. Doar daca rezultatul este negativ, ea poate sa continue traseul in spitalul nostru pentru nastere, si ingrijirea post nastere in rezerva dedicata.  In felul acesta, si ea, dar si celelalte paciente, nou-nascutii si cadrele medicale sunt in siguranta si protejati.
Pacienta va primi vizitele medicilor precum si ajutorul asistentelor, al infirmierelor, al consilierului de alaptare si a personalului Patient Care, cu totii dedicati sa le ajute pe toata perioada spitalizarii. Proaspata mamica va fi ajutata inclusiv la externare, fiind condusa pana la receptia spitalului de unde este preluata de un membru al familiei.
Gestionam intreaga activitate medicala cu responsabilitate si profesionalism, desi presiunea si stresul sunt in aceasta perioada la cote maxime.

  1. Care sunt masurile de protectie pe care le ia Spitalul REGINA MARIA Brasov in perioada urmatoare?

In Spitalul REGINA MARIA Brasov a fost revizuit, actualizat si aplicat un program de  masuri gandite sa ne permita gestionarea activitatii medicale in conditii impecabile de igiena si de siguranta atat pentru pacienti, cat si pentru intregul personal medical si in perioada imediat urmatoare luand in considerare cresterea numarului de pacienti pe care o anticipam.

Diversificarea activitatii medicale si chirurgicale a spitalului odata cu deschiderea sectiei de chirurgie multidisciplinara impune masuri sporite de siguranta, triaj si igiena pentru pacienti, medici si intreg personalul care asigura continuitatea activitatii medicale. Continuam sa aplicam riguros triajul epidemiologic supervizat de un medic specialist si la recomandarea acestuia, toti pacientii care intra in spital urmeaza un protocol strict  premergator internarii.

Ca o masura suplimentara de siguranta, tuturor pacientilor propusi pentru internare, atat spitalizare de zi cat si continua, li se efectueaza testul rt-PCR, chiar daca prezinta sau nu simptome de infectie respiratorie acuta. In cazul unui rezultat PCR pozitiv, pacientul urmeaza calea legala, conform metodologiei stabilite de autoritati. Astfel, este anuntata Directia de Sanatate Publica Brasov, pentru a realiza transferul pacientului in conditii de siguranta la spitalul desemnat de autoritati sa gestioneze cazurile confirmate cu COVID-19. Daca rezultatul este negativ, pacientul urmeaza cursul normal din spital, internare si tratament.

Orice pacient internat, care prezinta un risc epidemiologic, este izolat imediat si tratamentul lui se face pe un circuit separat, pentru a exclude contactul sau cu alti pacienti. Pentru astfel de situatii, exista camere de izolare in fiecare sectie din spital, si anume in sectia de obstetrica ginecologie, neonatologie si in sectia de chirurgie multidisciplinara.

In ultimele saptamani, a fost efectuata verificarea starii de sanatate prin testarea rt- PCR precum si dozarea anticorpilor IgG si IgM, ori de cate ori a fost nevoie, a intregului personal medical al spitalului precum si a colaboratorilor nostri care isi desfasoara activitati medicale in cadrul ambulatoriului de specialitate precum si pe sectile clinice. Cu bucurie va anunt ca nu a fost depistat niciun caz COVID pozitiv in randul personalului medical al spitalului Regina Maria Brasov, ceea ce ne confirma corectitudinea masurilor aplicate si ne incurajeaza sa continuam sa lucram cu aceeasi responsabilitate si vigilenta.

Pentru protectia pacientilor internati, vizitele apartinatorilor vor fi in continuare restrictionate, iar pentru pacientele gravide vizitele medicale programate anterior nasterii au fost reduse la minim. Consulturile au fost organizate, astfel incat interactiunea cu cadrele medicale sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta. Pacientii tin strans legatura cu medicul lor curant si impreuna cu el stabilesc ce consulturi sunt absolut necesare si ce este de facut in cazul unei urgente.

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: