Infrastructură pentru autovehicule electrice

Autoritățile publice locale vor mai avea doi ani și jumătate la dispoziție pentru a pune la punct o infrastructură minimă de alimentare a vehiculelor electrice. Un proiect de lege care a fost aprobat în această săptămână de Comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, prevede un termen de 31 decembrie 2020 pentru conformare.

”Atunci când anunțam că programul Rabla va avea o parte semnificativă a fondurilor alocată pentru mașini electrice, au fost câțiva oameni care se întrebau unde vor fi alimentate acestea. Proiectul de act normativ pe care l-am adoptat săptămâna aceasta prevede că autoritățile administrației publice locale din localitățile cu peste 100.000 locuitori vor fi obligate să înființeze minimum cinci puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele reîncărcabile electic, cu o capacitate de alimentare de patru maşini fiecare. Jumătate din sumele necesare vor proveni de la bugetul fondului pentru mediu, iar restul, din bugetul local”, anunță deputatul PSD Viorel Chiriac

Tot până la sfârșitul lui 2020, stațiile de distribuție a carburanților care au peste 20 de pompe de alimentare, vor avea obligația să dețină și minimum două puncte publice de reîncărcare pentru autovehiculele reîncărcabile electrice, cu o capacitate de alimentare de două maşini fiecare.

”Se discută, deocamdată ca intenție, despre posibilitatea adăugării încă unor articole, sau de un proiect de lege separat care să se refere tot la alimentarea autovehiculelor electrice. Ideea ar fi de condiționare a eliberării autorizațiilor de construire unor magazine, parcări, ansambluri rezidențiale, tot de înființarea unor astfel de stații. Trebuie să ne pregătim din timp pentru ce se manifestă acum ca tendință. Mari producători de autoturisme, precum Volvo sau Fiat și Chrysler au anunțat renunțarea la motorizările Diesel cu începere din 2020, pentru reducerea emisiilor de dioxid de azot. Așa că ne adaptăm și noi, iar acesta este un exemplu de lucruri care sunt pregătite în Parlament pentru un mediu mai curat în viitor”, explică parlamentarul brașovean.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: