Inedit! Atelier de ornitologie pentru nevăzătorii din Brașov

Caravana de ateliere “Ciripituri in natura” a ajuns saptamana aceasta la Brașov. 
 
Astăzi, la Centrul de zi “ Rază de lumină”, situat în str. Mărășești nr. 2 bis, copiii cu deficiențe de vedere din Brașov vor participa la un atelier interactiv, auditiv si tactil de ornitologie organizat de Asociația Club Sportiv Tandem Arena în parteneriat cu membrii Asociatiei Milvus.
 
La atelier copiii vor descoperi tactil penele pasarilor, textura cuiburilor si duritatea ghearelor si a ciocurilor lor. Apoi vor asculta trilurile, ciripiturile si strigatele de alarma si vor invata cum sa identifice fiecare pasare dupa cantecul ei.  
 
“Ciripituri în natură” este un proiect la scară națională care se va derula pe o perioadă de un an. El este implementat de Asociația Clubul Sportiv Tandem Arena și este finanțat de Fundația Orange cu suma de 56.400 lei prin programul „Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.
 
Proiectul “Ciripituri în natură” (Nature Tweets) crează materiale de studiu adaptate nevoilor speciale ale elevilor cu deficiențe de vedere. Într-o primă fază a proiectului am creat, împreună cu specialiști ornitologi, o serie de 10 lecții despre păsările din România. Lecțiile sunt complet accesibilizate pentru elevii cu deficiențe de vedere, si combină texte cu caractere mari, fișiere audio cu sunete specifice fiecărei specii de păsări și materiale tactile cu ilustrații în relief. 
 
Materialele audio și text create sunt disponibile și pe platforma IDEA (https://www.idea-isa.ro/course/ciripituri-in-natura/), care dorim să devină platforma de referință pentru materiale de studiu dedicate elevilor cu deficiențe de vedere.
 
În faza a doua, proiectul constă în această caravană de ateliere, lecții și activități în natură cu elevi ai școlilor pentru deficienți de vedere din țară (București, Buzău, Bacău, Galați, Cluj Napoca și Brasov). În cadrul acestor ateliere elevii vor avea posibilitatea de a asculta „pe viu” cântecele păsărilor studiate și de a lua contact cu exponate din muzeele de stiințe naturale.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: