Incubatoare pentru maternitățile din România

Reprezentanții Ministerului Sănătății i-au răspuns deputatului Gabriel Andronache la întrebarea/interpelarea privind ”finanțarea achiziționarea de incubatoare pentru terapie intensivă neonatală și incubatoare standard pentru copiii născuți prematur”.

Asistența medicală acordată copiilor născuți prematur este esențială pentru supraviețuirea acestora. Eforturile unor organizații neguvernamentale de a dota maternitățile cu aparatura necesară pentru asigurarea asistenței amintite mai sus este admirabilă. ONG-urile nu pot substitui însă acțiunea statului, iar lipsa de preocupare în acest sens este de neacceptat. De aceea alături de alți colegi parlamentari am insistat la începutul anului ca în bugetul de stat să fie prevăzute fonduri pentru dotarea, anual, a maternităților cu incubatoare și aparatura necesară dezvoltării armonioase a copiilor născuți prematur și în scopul reducerii mortalității infantile. Pentru a vedea care este stadiul execuţiei bugetare pe această materie am solicitat Ministerului Sănătății să-mi comunice care vor fi achizițiile în acest an. Răspunsul primit arată că suntem la început unui drum care trebuie consolidat an de an”, a declarat Gabriel Andronache, liderul PNL din Camera Deputaților.

În acest an maternitățile din România sunt dotate de către Ministerul Sănătății cu următoarele aparate în domeniul neonatologiei:

–      170 incubatoare închise standard;

–      381 incubatoare hibride închis-deschis și pentru transport intraspitalicesc;

–      90 incubatoare deschise standard;

–      180 incubatoare deschise performante;

–      152 incubatoare deschise tip masă de reanimare.

În bugetul pentru 2022 trebuie alocate sume care să crească ritmul dotărilor în sprijinul salvării vieții copiilor născuți prematur.”

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: