Incepe un nou sezon KineDok powered by One World Romania

Marti, 6 noiembrie începe cea de-a treia ediție a programului european KineDok powered by One World Romania cu multipremiatul documentar “Tren spre maturitate”, de Klara Trencsényi ce va fi proiectat la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania de la ora 18. Seria de proiectii KineDok se va desfasura pe o perioada de sase saptamani, pana pe 11. decembrie, in fiecare marti, de la ora 18, la Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania. Intrarea este libera.

 

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfășurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are ocazia să vadă o selecție deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obișnuite și la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experiența pasivă a sălii tradiționale de cinema, organizând după proiecțiile de film, dezbateri angrenante între public și diverși invitați locali și internaționali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Filmul cu care vom incepe proiectiile KineDok, ”Tren spre maturitate”, de Klára Trencsényi (Ungaria, 2015) spune povestea ‘trenului copiilor’ construit în 1948 în Ungaria comunistă, a cărui funcționare este de atunci încredințată adolescenților. În trecut, ‘calea ferată a pionierilor’, unde aceștia puteau fi mecanici de locomotivă sau conductori, puteau vinde bilete sau coordona trenuri, era visul fiecarui copil, de la Leipzig până la Vladivostok. Astăzi, această rămășiță a trecutului reprezintă unul dintre foarte puținele contexte care oferă copiilor simțul siguranței de care au nevoie, în timp ce toate instituțiile care ar trebui să facă acest lucru sunt fie absente, fie ineficiente. Oferind o mostră remarcabilă de observație documentară, filmul Klárei Trencsényi plasează acest proiect utopic în dialog cu prezentul, analizând modul în care ‘trenul copiilor’ îi ajută pe protagoniștii filmului să învețe despre responsabilitate și să supraviețuiască într-o lume în care se confruntă de la o vârstă fragedă cu realitatea dură a capitalismului liberal. În pragul maturității, gemenii Viktor și Karmen și prietenul lor Gergo operează întrerupătoare, leviere și telefoane demodate, se aliniază pentru ceremonia înălțării steagului și, în același timp, iau decizii fundamentale cu privire la viețile lor. Între timp, mama gemenilor muncește din greu ca să poată supraviețui, iar Gergő locuiește cu bunicii pentru că parinții sunt nevoiți să lucreze în străinătate.

Programul complet

6.11 – TREN SPRE MATURITATE / Train to aduldhood
Regia: Klára Trencsényi, HU I 2015 I 79 min.
Klára Trencsényi urmărește timp de doi ani parcursul tulburător de maturizare forțată a trei preadolescenți, subliniind rolul anacronic pe care un spațiu moștenit din trecut, destinat pionierilor în timpul regimului comunist, îl are asupra vieților lor.

13.11 – TARA MOARTA / Dead Nation
Regia: Radu Jude, RO I 2017 I 83 min
Ce arată și ce nu arată o serie de imagini. Un eseu documentar compus din fotografii de Costică Acsinte (descoperite si scanate de Mario-Cezar Popescu), texte de Emil Dorian și fragmente de pe coloana sonoră a filmelor de propagandă din anii ’30-’40.

20.11 – FUNNE: VISAND LA MARE / Funne: Sea dreaming girls

Regia: Katia Bernardi, HR, IT I 2016 I 80 min
Cu o sensibilitate cinematografică italiană, filmul prezintă povestea unor bunicuțe vesele din Daone ce pornesc într-o mare aventură – planificarea unei excursii la mare – subliniind faptul că visele nu îmbătrânesc niciodată, iar vârsta nu trebuie nicioda

27.11 – CAMPIONUL DIN BALCANI / Balkan Champion
Regia: Réka Kincses, DE/RO I 2006 I 86 min
„Campionul din Balcani” este despre perioada de confuzie și anxietate provocată de evenimentele anilor ’90 și experiența personajului principal – tatăl regizoarei -, membru distins al minorității etnice maghiare și primar al orașului Târgu Mureș.

04.12 – LUNA DIN TINE / Moon inside you
Regia: Diana Fabiánová, FR/ES/SLO I 2009 I 75 min
De ce e ciclul menstrual încă un subiect tabu? Diana merge în căutarea unor răspunsuri care o ajută să își înțeleagă și aprecieze mai profund corpul și stările emoționale prin care trece.

11.12 – INCA O STIRE DESPRE REFUGIATI / Another news story
Regia: Orban Wallace, UK I 2017 I 84 min.
Filmul de debut al lui Orban Wallace propune o perspectivă originală asupra crizei refugiaților din Orientul Mijlociu. Mergând pe urmele unui grup care pornește din Lesbos și traversează Europa în căutarea unui adăpost, Wallace adaugă un nivel neașteptat al reprezentării atunci când decide să-și orienteze camera deopotrivă spre refugiați și spre jurnaliștii de varii naționalități care îi urmăresc pe parcursul călătoriei.

Toate filmele au subtitrare in limba romana.

Mai multe detalii despre cea de-a treia editie KineDok powered by One World Romania e gasesc pe Kinedok.net, sau pe pagina de Facebook ARTBURG.

 

 

 

ORGANIZATOR NAŢIONAL: Asociația One World Romania

ORGANIZATOR LOCAL: Asociația ARTBURG

ONLINE:  oneworld.ro | kinedok.net

PARTENERI: Institute of Documentary Film (Rep. Cehă), Filmtopia (Slovacia), Budoku (Ungaria), ReStart (Croația), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria)

PARTENER LOCAL: Centrul Multicultural al Universitatii Transilvania, EPSON Romania

CU SPRIJINUL: Centrul Național al Cinematografiei

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: