Începe ediția a 7-a a Alba Iulia Music and Film Festival

Zeci de evenimente și proiecții speciale umplu cetatea Alba Carolina între 30 august și 1 septembrie, în cea de-a 7-a ediție a Alba Iulia Music and Film Festival. Realitate virtuală la VR Cinema, spectacole de teatru, atelier de machiaj de film, producții recent lansate sunt printre premierele acestei ediții. Toate, cu intrare liberă!

Grădina Cetății este primul spațiu ce se va anima, vineri, încă de la ora 16:00, cu recitalul la pian susținut de Almudena López Cano urmat,  la ora 18:00, de întâlnirea a cărei invitată  specială este actrița Maia Morgenstern, un dialog deschis cu publicul  festivalului.

Gala de deschidere debutează, la 20:30, cu un spectacol de teatru și dans susținut de compania italiană Parolabianca. Moonlight Invasions imaginează o lume populată de ființe fantastice ce plutesc neatinse de gravitația terestră, coregrafia și jocurile de lumini adăugând efecte ce transferă publicul într-o lume magică. Mirajul personajelor de teatru e continuat de nebunia personajelor din filmul proiectat în premieră la Alba Iulia, Sutienul, (2018, regia Veit Helmer), o nouă ocazie de a reîntâlnire cu Maia Morgenstern, atât live, cât și pe ecran.

Teatrul revine în festival sâmbătă seara, în Piața Vestică. Miorița by Auăleu este adaptarea teatrală hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare românești. Performance-ul extrage balada din zona poetică și de folclor și o transpune la intersecția a două medii: muzica contemporană și masca de teatru. Apelând la artiști de blackmetal (Sol Faur, ex-membru al Negură Bunget, în prezent membru al Dordeduh) și percuționiști de operă, actorii AUĂLEU Teatru Timișoara adaptează una dintre versiunile mai puțin cunoscute ale baladei, cea din Banat, în care ciobănașul refuză să-și accepte soarta și vrea să scape de agresorii săi.

Experiențele VR (realitate virtuală) sunt, pentru prima dată, prezente în festival, în spațiul special amplasat în Grădina Cetății. În fiecare zi, între orele 19:00 – 21:00, spectatorii pot alege unul sau mai multe filme din selecția ce include producții de animație și documentare premiate. Atelierele vor umple după-amiezele cu activități inedite. Arta machiajului de film va fi dezvăluită de Maria Cîmpan, ce ne arată modul în care culorile sunt folosite pentru a crea personaje unice, de la cei mai înspăimântători monștri din producțiile horror la delicate zâne. Sâmbătă după-amiaza, acordurile de chitară vor umple Grădina Cetății unde profesorul Tudor Dragoș va susține un atelier special pentru cei care vor să (re)descopere acest instrument. Abonamente la platforma TIFF Unlimited, dar și alte premii-surpriză, îi așteaptă pe cei care vor să-și testeze cunoștințele de muzică și filme la concursurile tip trivia organizate în week-end.

Din cele peste 10 proiecții de film programate de vineri până duminică seara, în premieră la Alba Iulia, publicul va putea alege comedii, drame sau documentare, producții românești sau străine premiate în mari festivaluri internaționale. Regizorul Tudor Giurgiu, actorii Horațiu Mălăele, Mihai Smarandache, Augustin Viziru, Ana Baniciu,

producătoarea Oana Muntean sunt printre invitații ediției care vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul.

Programul complet al activităților, filmelor și concertelor festivalului poate fi găsit pe albafilmfest.ro

 

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.

Sponsori principali: Banca Transilvania și AzetsInsight

Sponsori: PMA, Mobila Dalin

Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Hotel Cetate, Dante Cafe& Dine

Parteneri media: Radio Cluj

***

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: