Începe discriminarea. Vaccinații vor putea merge la restaurant. Când se va renunța la mască

Premierul Florin Cîțu a vorbit marți despre relaxările care ar putea intra în vigoare de la 1 iunie, dar a venit cu precizări și legate de participarea la evenimente private sau purtarea măștii.

Florin Cîțu

În primul rând, sunt câteva lucruri pe care cu toții le așteptăm pentru sezonul estival. Este clar că putem vorbi de fără mască pe plajă, de exemplu, fără mască dacă mergem la munte, în drumeție, etc. fără mască. Dar putem să vorbim şi de lucruri sau de facilități, să îi spunem aşa, pentru persoanele vaccinate. Putem să vorbim, de exemplu, de restaurante, care pot să ajungă la capacitatea de 100% cu persoane vaccinate.

Reporter: La interior.

Florin Cîţu: La interior. Sau hoteluri pe litoral capacitate 100% cu persoane vaccinate. Deci, sunt lucruri la care ne uităm, putem să vorbim de evenimente private care pot fi deschise doar pentru persoane vaccinate ş.a.m.d. Vom avea aceste evenimente-pilot în Bucureşti şi în Cluj, dar eu sunt sigur că rezultatele vor fi bune şi putem deja să ne gândim la astfel de evenimente.

Reporter: Am putea vorbi şi despre renunțatul la purtatul măștii în aer liber în orașe, de exemplu?

Florin Cîţu: Deocamdată, nu.

Deocamdată, nu. Aş aștepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mișcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunțatul măștii. Aţi văzut că şi în Israel s-a renunțat după ce s-a ajuns la 60% aproape. Deci, este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva.

Reporter: Am văzut în această perioadă a sărbătorilor pascale în Mamaia, de exemplu, în două cluburi nu s-a respectat absolut deloc regula, nu s-a respectat distanța, şi am văzut că amenzile sunt undeva la 6.000 de lei. Credeți că este suficient pentru a-i descuraja pe acești operatori economici în contextul în care nu respectă regulile?

Florin Cîţu: Acestea sunt amenzile astăzi. Da, vom umbla la reguli în ceea ce priveşte persoanele sau operatorii economici și persoanele vaccinate. Acolo unde vor fi doar persoane vaccinate și se respectă regulile, pentru că vor fi reguli de fiecare dată, și pe plajă, de exemplu, propunerea este că vom fi fără mască, vom putea sta fără mască pe plajă, dar, bineînțeles, va exista distanțare în continuare, deci, vor exista niște astfel de elemente. Repet, acestea sunt propunerile care vor fi în Comitetul interministerial, discutate apoi cu Misterul Sănătății, Ministerul Afacerilor Interne, și vom veni cu un pachet pentru toată lumea.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: