Încasările taxelor locale, impozitelor și abonamentelor de parcare au început de azi

Încasările taxelor locale, impozitelor și abonamentelor de parcare au început de azi

  • Economic
  • ianuarie 6, 2022
  • Fără comentarii
  • 525

– Brașovenii nu trebuie să se înghesuie la ghișee, pentru că termenul de plată este până la 31 martie, și au la dispoziție mai multe metode de plată care nu necesită prezența la ghișeu –

De astăzi, Direcția Fiscală a început tuturor taxelor și impozitelor locale, inclusiv a abonamentelor pentru parcările rezidențiale, după ce din 3 ianuarie s-au putut plăti doar amenzile și alte taxe fără debit. Inițial, Direcția Fiscală, care a lucrat zilele acestea la închiderea anului fiscal, anunțase că încasările vor fi reluate din 7 ianuarie, însă a finalizat închiderea anului fiscal cu o zi mai devreme. De astăzi este posibilă plata inclusiv online, așa că brașovenii nu trebuie să se înghesuie la ghișee, mai ales că termenul de plată este 31 martie, iar modalităţile de plată sunt diverse, tocmai pentru a evita aglomerația.

Astfel, cetățenii pot plăti taxele și impozitele locale în nouă moduri, dintre care doar unul necesită deplasarea la ghișeele Direcției Fiscale, iar patru sunt modalități complet online:

  • On-line, cu cardul bancar, pe site-ul brasovcity.ro (necesită cont de utilizator*);
  • On-line, cu cardul bancar, pe site-ul, ghiseul.ro (necesită cont de utilizator*);
  • Cu ordin de plată, în lei, prin virament bancar sau internet banking;
  • Cu numerar, în lei, sau cu cardul bancar la Stațiile de Plata SelfPay, instalate în marile rețele de retail, în universități, centre comerciale, piețe, benzinării și magazine de proximitate (localizarea acestora se găsește la adresa https://selfpay.ro/localizare/);
  • Cu cardul bancar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale prin terminale de tip POS;
  • Cu numerar, în lei, la ghişeele Direcţiei Fiscale şi agenţii.

 

*Detalii despre obținerea unui cont electronic pe site-ul www.brasovcity.ro sau www.ghiseul.ro, precum și pașii necesari, se regăsesc pe site-ul Direcției Fiscale Brașov (http://www.dfbv.ro/), secțiunea „Modalități de plată“.

 

Termenele de plată pentru impozitele și taxele locale datorate de persoanele fizice și juridice pentru anul 2022 sunt 31 martie și 30 septembrie. Până la 31 martie trebuie achitat și abonamentul de parcare în parcările de reședință. Date fiind aceste termene, precum și modalitățile de plată, Direcția Fiscală face un apel către cetățeni să evite deplasarea la ghișee și să utilizeze modalitățile de plată online.

La sediul Direcției Fiscale accesul este doar cu certificat verde sau echivalent (trecere prin boala, test valabil, conform legii). Dar, în curtea interioară, unde accesul este permis fără certificat verde, există un automat selfpay. La agenția de pe str. Lungă se poate intra fără certificat.

Impozitul pe clădiri, teren și mijloace de transport, datorat aceluiași buget local de către contribuabil, de până la 50 de lei inclusiv, se plătește integral până la primul termen de plată.

Pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, teren sau mijloace de transport, datorat pentru întregul an de către contribuabil, până la 31 martie, se acordă o bonificație de 5 %.

Neplata la termen a obligațiilor fiscale implică majorări de întârziere de 1% din cuantumul obligațiilor fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate, inclusiv, conform art. 183 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Aceleași taxe și impozite, indexate cu rata inflației, deci mai mulți bani

Reamintim că pentru anul 2022, valorile impozitelor stabilite de către Consiliul Local prin HCL. nr. 215/2021 au trebuit actualizate, în urma modificării Codului Fiscal, cu indicele de inflație, respectiv cu 2,6% (modificarea fiind făcută prin HCL nr. 642/2021). Astfel, de exemplu, pentru un apartament cu suprafața utilă de 64,24 mp în zona A, impozitul datorat în 2022 este de 244 lei, în timp ce pentru un apartament de 49,34 mp suprafață utilă în zona B, suma ce trebuie plătită este de 179 lei. În zona C, pentru un apartament de 50,65 mp suprafață utilă, impozitul va fi de 158 lei.

 

 

Stiri recomandate

Peste 800 de noi cazuri COVID în județul Brașov

Peste 800 de noi cazuri COVID în județul Brașov

Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică și Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției,…
Minivacanță de 5 zile pentru români. 2 decembrie 2022 este zi liberă

Minivacanță de 5 zile pentru români. 2 decembrie 2022…

Ministrul Muncii, Marius Budăi a anunțat că, Guvernul a stabilit ca 2 decembrie 2022 să fie declarată zi liberă pentru salariații…
Râșnovul va avea 14 stații de reîncărcare pentru vehiculele electrice

Râșnovul va avea 14 stații de reîncărcare pentru vehiculele…

Amplasarea stațiilor de reîncărcare pentru vehiculele electrice în Stațiunea Turistică de Interes Național Râșnov este din ce în ce mai aproape.…

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *