În ce fază se află reabilitarea fostei Bănci Săsești (FOTO)

Primarul George Scripcaru a verificat stadiul lucrărilor de reabilitare a fostei Bănci Săsești de pe strada Republicii, colț cu M. Weiss (fostul sediu Bancorex). Această clădire este unul dintre monumentele importante ale Brașovului, atât prin arhitectură, (una dintre puţinele construcţii „Jugendtstil” din Braşov, după planurile arhitectului Albert Scheller, care a proiectat şi Hotelul “Coroana”), cât și prin imaginea pe care o redă despre Brașovul sfârșitului de secol XIX – începutului de secol XX, fiind construită în 1906.

,,Având în vedere că firma care lucrează aici a ajuns la etapa de reabilitare a fațadei și la cea de finisaje interioare, consider că am ajuns destul de aproape de a readuce la viață una dintre clădirile importante din Brașov și de a o reda cetățenilor acestui oraș. Termenul pentru finalizarea lucrărilor este ianuarie 2021 și mă bucur că această firmă reușește să se încadreze în graficul de lucrări, mai ales că unele dintre ele au fost de o complexitate foarte mare. Sper ca foarte curând, această clădire să redevină una dintre emblemele orașului nostru, așa cum era la începutul secolului XX, atunci când a fost construită“, a spus George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

 

Stadiul lucrărilor

Fațadă

Se lucrează la decaparea tencuielilor de pe fațada Republicii și parțial Weiss, etapă care preconizăm că o să fie gata până la sfârșitul săptămânii .

Interior

Demisol – Lucrările au fost finalizate în totalitate

Parter

– se lucrează la diafragmă (structura de rezistență pentru scară), apoi la scara care va permite accesul la vestiarele de la bucătarie;

– la terasă: s-a montat stratul de difuzie a vaporilor, bariera contra vaporilor, termoizolație din polistiren extrudat de 10 cm, s-a turnat betonul de pantă, acum se lucrează la membrana bituminoasă, apoi urmează șapa armată și finisajul de piatră naturală (granit, marmură etc.).

Etajul 1

– s-a refăcut structura pentru tavane, se așteaptă aparatele de climatizare, apoi se va monta tavanul din plăci de gips-carton , urmat de tencuială și gletuire;

– s-au finalizat lucrările de instalații: electrice, hidranți, rețeaua de preluare condens etc.

– s-a montat parțial gresia;

– se vor face compartimentările din gips-carton (în partea în care va funcționa Direcția de cultură se vor reface și tavanele, din gips-carton).

Etajul 2

– s-a refăcut structura pentru tavane, se așteaptă aparatele de climatizare, apoi se va monta tavanul din plăci de gips-carton, care este rezistent la foc 60 min, urmat de tencuială și gletuire;

– s-au finalizat lucrările de instalații: electrice, hidranți, rețeaua de preluare condens etc.

– s-a montat parțial gresia.

Mansardă

– s-a terminat termoizolația la nivelul întregului acoperiș;

– acum se pregătește cofrajul pentru ultima fază de la lift;

– s-au pregătit parțial suprafețele pentru șapa perlitică (perlitul este o roca vulcanică ușoară, care ajută la reducerea greutății clădirii, fiind de 3 ori mai ușoară decât nisipul);

– au fost aduse grinzile din lemn, de care va fi ancorat tavanul din gips-carton și aparatele de climatizare;

– urmează turnarea șapei, montarea gresiei, montarea pereților din gips-carton, apoi gletuirea și zugrăveala;

– se vor monta instalațiile de climatizare, încălzire, electrice etc.

Această clădire este una reprezentativă pentru Braşov, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice de importanţă naţională. Imobilul a fost construit în 1906, după planurile arhitectului Albert Schuller (care a proiectat şi Hotelul “Coroana”). Iniţial, în această clădire a funcţionat Banca Naţională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naţionalizat şi preluat de Societatea Naţională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanţe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituţie financiară care a dispărut la sfârşitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt.

Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

S-a păstrat concepția constructivă inițială și distribuția interioară a spațiilor, elementele semnificative din punct de vedere istoric al clădirii. De asemenea, a fost păstrată decorația fațadelor, caracteristice stilului 1900, cu elemente specifice Jugendstilului munchenez.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: