Împreună pentru copiii prematuri. Strângere de fonduri pentru secția de neonatologie

Un grup de mame din Brașov desfășoară în mediul online o acțiune de strângere de fonduri necesare maternității pentru secția de neonatologie (ATI prematuri).

O parte din acestea au trăit experiența prematurității, altele s-au alăturat acțiunii fiind inspirate și sensibilizate de acest subiect. Evenimentul este premergător Zilei Mondiale a Prematurității care se sărbătorește în data de 17 noiembrie.

În cazul nașterilor premature, perioada de internare este extrem de complicată pentru cei implicați: pentru mamă, copil, dar și pentru restul familiei. Fiecare respirație, fiecare miligram digerat, fiecare zi trecută înseamnă pași spre mai bine și șansa de a trăi. Toată perioada internării este o luptă pentru supraviețuire pe care din pacate nu o câștigă toți micuții.

Personalul medical și dotările maternității cresc semnificativ șansa la viață a copiilor prematuri.

Roxana Nicolau, inițiatoarea proiectului ”Căsuța Prematurilor-Maternitatea Brașov”,  este mama unui copil prematur care acum a crescut și merge la școală. A pornit această acțiune în urmă cu 7 ani și a reușit să adune în jurul acestei cauze mulți oameni, companii și organizații non-profit.

”Când ajungi să trăiești experiența prematurității, te lovești de multă durere, neputință și disperare. Dar ai parte și de bucuria de a vedea un miracol îndeplinit. Acesta este motivul care ne face an de an să ne adunăm forțele și facem ca Ziua Mondială a Prematurității să nu treacă neobservată.” (Roxana Nicolau)

Până în anul 2020, adică până la pandemie, acțiunea includea și o întâlnire între mamele cu copii prematuri din diverse generații și cadrele medicale. Era o întâlnire de suflet, cu multe emoții, care reușea să aducă o rază de speranță mamelor internate în acel moment la maternitate.

”Din păcate, anul acesta suntem împreună doar online, însă ne propunem să sprijinim în continuare locul în care am fost și noi și în care știm că se întâmpla minuni. Vom fi alături de micii prematuri dar și de mamele lor și cadrele medicale fără de care minunile nu ar avea loc.” (Roxana Nicolau)

 

”Sunt foarte recunoscătoare pentru toate eforturile pe care personalul medical din Maternitatea Brașov le-a făcut pentru copilul meu. Este greu de imaginat cât suflet pun acei oameni zi de zi în activitatea lor. După ce treci cu bine printr-o astfel de experiență care poate dura săptămâni sau luni, știi că vrei să te întorci aici și să ajuți.”(Ana, mama unui copil prematur).

 

Mai multe despre produsele pentru prematuri necesare maternității

Roxana a lucrat împreună cu echipa medicală de la maternitate și au definitivat o listă cu mai multe produse care ar fi necesare în secția de neonatologie (prematuri). Acest ajutor ar oferi maternității posibilitatea de a-și direcționa fondurile către alte lucruri mai urgente și ar oferi un sprijin moral mamelor care au copiii internați în această perioadă.

 

Ce produse sunt necesare?

  • Scutece de finet dimensiune 1m/1m
  • Salteluțe de înfășat
  • Păturici fleece (colorate, nu foarte groase)
  • Căciulițe de bumbac (mărime nou-născut)
  • Pulovărașe croșetate (mărime nou-născut)
  • Pompe electrice de muls
  • Suzete rotunde silicon (cea mai mica mărime)
  • Ulei pentru îngrijirea prematurilor
  • Șervetele umede (nu este importantă marca)
  • Pampers mărime 0 sau 1 (nu este importanta marca)

Termenul stabilit pentru strângerea celor necesare este 17 Noiembrie, Ziua Mondială a Prematurității. Cu toate aceste, produsele sunt necesare oricând maternității, astfel că, un ajutor e binevenit în orice moment.

 

Cum se strâng produse sau bani?

Acțiunea se desfășoară preponderent în mediul online – în contul de Facebook (https://www.facebook.com/casutaprematurilor), în grupul de facebook dedicat mamelor de prematuri ”Căsuța prematurilor, Maternitatea Brasov”, dar și în grupul de facebook ”Mămici și Tătici”.

Cei care vor să ajute pot să doneze produse din lista menționată mai sus sau să doneze bani din care se vor cumpăra cele necesare.

De asemenea, mai este o formă prin care cei interesați pot da o mână de ajutor. Se pot dona diverse produse sau servicii care se licitează pe grupul de facebook Mămici și Tătici, banii strânși fiind direcționați către această cauză.

Fetele au creat centre de colectare în anumite cartiere și pot veni și în anumite locații să ridice produsele donate.

Persoana de contact pentru aceasta acțiune este Roxana Nicolau: 0747 511529, nicolauroxana27@gmail.com.

 

Despre nașterea prematură

Nașterea prematură este cea care are loc cu mai mult de 3 săptămâni înainte de data estimată de naștere, deci înainte de începutul celei de-a 37-a săptămâni a sarcinii. Nașterea prematură este cea mai comună cauză de deces la bebeluși în întreaga lume. Aproximativ 15 milioane de bebeluși sunt născuți prematur în fiecare an (de la 5% la 18% dintre toate nașterile). Șansa de supraviețuire la mai puțin de 23 de săptămâni este aproape de zero, în timp ce la 23 de săptămâni este de 15%, la 24 de săptămâni 55% și la 25 de săptămâni aproximativ 80%.

Anual, în România se nasc prematur între 18.000 și 19.000 de copii, iar rata prematurităţii este de aproximativ 9-10% din totalul de naşteri anuale.

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: