IMM-urile din Regiunea Centru solicită fonduri europene Regio de peste 3 miliarde lei

ADR Centru anunta ca, in decurs de o luna, firmele din Regiunea Centru au depus cereri de finantare cu o valoare totala de peste 6 miliarde de lei, pe Prioritatea de investitii 2.2 a Programului Regio 2014-2020. Un numar de 237 de cereri de finantare au fost depuse de catre firme din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu, solicitand peste 3,43 miliarde lei fonduri nerambursabile. Raportat la bugetul de finantare disponibil, respectiv 100 milioane lei, gradul de acoperire al cererilor depuse este de 3.381%. Acesta este cel de-al doilea apel de finantare lansat pe aceasta Prioritate a POR 2014-2020, pe primul apel fiind depuse 225 de cereri, dintre care pentru 139 au fost semnate contractele de finantare

Referitor la  situatia acestor cereri, domnul Simion Cretu, director general ADR Centru, a declarat urmatoarele:  ”Nevoile  de finantare ale mediului privat sunt mult mai mari decat cele cerute prin acest apel al POR 2014-2020. Asta, atat din cauza ca doar firmele mici si mijlocii au putut depune acum cereri, cat si din cauza situatiei generate de pandemie, dar mai ales din dorinta de a se extinde si de a se dezvolta. Acest apel de proiecte nu a fost destinat microintreprinderilor si nici intreprinderilor mari. Mai sunt multe microintreprinderi, dar si firme mari care nu au putut depune cereri, dar au nevoie de fonduri Regio din aceleasi motive. Pentru aceste cereri, noi am inceput procesul de evaluare a cererilor, iar semnarea contractelor de finantare va avea loc dupa evaluarea tuturor cererilor, deci cam la jumatatea anului urmator, 2021. Pentru celelalte firme insa, dorim sa anuntam de pe acum ca, in curand, vom gestiona si finantarile prin Programul de Digitalizare pentru IMM-uri, aceasta fiind o alta oportunitate de finantare pentru ei, dar si Programul National de Redresare si Rezilienta, unde firmele au, de asemenea, fonduri alocate.”

Perioada de depunere a proiectelor pentru firme, a fost deschisa intre 30 octombrie si 30 noiembrie 2020. Prin aceasta Prioritate de finantare se aloca fonduri cu scopul sprijinirii crearii si extinderii capacitatii avansate de productie, precum si pentru dezvoltarea serviciilor. IMM-urile mici din mediul urban si cele mijlocii din mediul urban si rural al Regiunii Centru au putut solicita finantare nerambursabila de minim 1,6 milioane euro – maxim 6 milioane euro. Pe lista cererilor de finantare depuse se regasesc centrele medicale, constructia de structuri de cazare sau hoteluri, construirea de hale de depozitare, noi zone de agrement, construire de spatii de productie sau retehnologizarea acestora din variate domenii. Din cele 247 de cereri depuse, un numar de 31 de cereri sunt din judetul Alba, 77 din judetul Brasov, 44 din judetul Sibiu, 16 din Covasna, 22 din Harghita si 47 din Mures. Cererile depuse au o valoare totala de 6,30 miliarde lei, din care 3,42 miliarde lei reprezinta fondurile nerambursabile solicitate, parte dintre firmele ce au depus proiecte fiind finantate si in perioada anterioara de programare.

Pe primul apel de finantare, un numar de 61 de proiecte au fost deja finalizate, si a mai ramas un numar de 68 din cele 139 contracte de finantare in implementare, iar stadiul de realizare a activitatilor prevazute in proiectele ce se mai deruleaza acum fiind de peste 60%. Proiectele ce se vor contracta pe apelul doi trebuie finalizate pana in 31 decembrie 2023. Prin contractele semnate, peste 5.000 de locuri de munca s-au creat si pastrat la nivelul Regiunii Centru. La acestea se adauga si locurile de munca din celelalte firme private care lucreaza cu beneficiarii proiectelor Regio si care se dezvolta prin realizarea de lucrari, prin prestarea de servicii si prin furnizarea sau comercializarea de produse.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: