Imbunatatirea serviciilor educationale si a spatiilor publice urbane din doua orase ale judetului Harghita, cu fonduri REGIO

Orasele Balan si Toplita din judetul Harghita vor avea la dispozitie un buget total de peste 6 milioane euro, pentru investitii in lucrari de reabilitare socio-culturala si in infrastructura edilitara adiacenta, incepand din aceasta primavara pana la finalul anului 2023. Acest fapt este posibil  a urmare a contractarii a doua proiecte integrate, pentru fiecare din aceste orase, in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, gestionat la nivelul Regiunii Centru de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru.

 

Program de finantare si buget proiecte:

Fondurile alocate prin semnarea celor doua contracte provin din resursele Programului Operational Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritara 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Imbunatatirea calitatii vietii populatiei in orasele mici si mijlocii din Romania. Finantarea cheltuielilor eligibile din ambele proiecte este asigurata in proportie de 98%, diferenta reprezentand contributia beneficiarilor, atat pentru cheltuieli eligibile cat si pentru cele neeligibile. Ambele proiecte au denumiri similare, deoarece se adreseaza aceleiasi nevoi publice, diferind doar obiectivele finantate, scopul fiind tot de crestere a calitatii serviciilor locale dedicate cetatenilor, in special in domeniul invatamantului, precum si pentru modernizarea spatiilor publice. Pentru ambele proiecte, cursul de schimb este cel stabilit de sistemul InforEuro pentru luna martie 2018, respectiv  1 euro = 4.6575 lei.

Cererea de finantare cu titlul ”Imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din orasul Balan, judetul Harghita” are o valoare totala de 19.701.867,07 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 19.245.138,75 lei, respectiv 4.132.074,88 euro. Prin aceste investitii se va genera dezvoltarea infrastructurii publice in cazul cladirii Bagolyvár, modernizarea Scolii Gimnaziale ”Geo Bogza”, reabilitarea a 4 terenuri degradate, precum si a strazii Hasmas. Acest proiect este prevazut a se incheia pana in 31 octombrie 2023.

Pentru Toplita, cererea de finantare avand denumirea ”Imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din municipiul Toplita, judetul Harghita” are o valoare totala de 7.897.524,35 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate este de 7.457.325,18 lei, respectiv 1.601.143 euro. Proiectul propus spre finantare de edili prevede construirea a doua Sali de sport aferente Scolilor Gimnaziale ”Sfantu Ilie” si ”Andrei Saguna”, precum si reabilitarea Scolii Gimnaziale ”Sfantu Ilie”, alaturi de  amenajarea unui spatiu de joaca intr-o zona frecventata a municipiului. Acest proiect este prevazut a se incheia pana in 31 decembrie 2023.

Detalii despre ambele investitii se regasesc in Fisele de proiect atasate prezentului material de presa.

   ”Desi sunt localitati mici, ambele orase au mai implementat proiecte cu finantare europeana. Municipiul Toplita are chiar o experienta in plus, deoarece a fost singurul oras, in afara zonelor metropolitane aferente municipiilor resedinta de judet, din Regiunea Centru care a  investit in total peste 12 milioane euro pentru reamenajarea zonei urbane centrale, intarirea sigurantei publice si realizarea unui centru social in perioada 2007-2015. La acestea se adauga investitiile in valoare totala de peste 3,5 milioane euro, pentru reabilitarea sistemului de iluminat stradal si modernizarea Colegiului ”Eminescu”, derulate in prezent. Pe de alta parte, la Balan, actuala perioada de finantare a reprezentat si sansa de a atrage fonduri europene pentru dezvoltare, primele proiecte REGIO de aici constand in reabilitarea energetica a sase blocuri de locuinte si modernizarea unei gradinite, cu mai mult de 2 milioane euro, in total, fonduri la care se adauga investitiile din proiectul semnat acum.

  La nivel Regional, prin Axa Prioritara 13 a Programului REGIO sustinem administratiile publice locale din orasele mici sa contribuie la revitalizarea fizica si economica a comunitatilor si sa asigure cresterea calitatii vietii populatiei. Aceste doua proiecte se alatura celorlalte 20 deja contractate pe aceasta axa de finantare, valoarea totala a resurselor financiare implicate fiind de peste 410 milioane lei, adica mai mult de 88 milioane euro. Acestor proiecte li se vor adauga in cel mai scurt timp si altele, pentru a maximiza impactul Programului Operational Regional in comunitatile urbane mici”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

 

Principalele activitati prevazute in proiecte:

·   Proiectul din Balan include modernizarea a mai mult de 2130mp din doua cladiri reprezentative pentru oras, precum si reabilitarea a peste 9600mp de spatii publice urbane. In esenta, este vorbe despre modernizarea si cresterii eficientei energetice a cladirii Bagolyvár, unde functioneaza Muzeul activitatilor miniere din localitate, precum si reabilitarea, in special din punct de vedere energetic, a Scolii Gimnaziale ”Geo Bogza”, inclusiv modernizarea strazii aferente acestei scoli. In plus, prin acest proiect se va moderniza strada Hasmas si vor fi refunctionalizate in spatii urbane moderne patru terenuri urbane, abandonate in acest moment. In toate cladirile reabilitate, precum si pe spatiile publice modernizate, vor fi asigurate facilitati pentru utilizarea de persoanele cu dizabilitati.

·   Pentru proiectul din Toplita este vorba despre reabilitarea Scolii Gimnaziale ”Sfantu Ilie” si extinderea acesteia cu o sala de sport, construirea unei sali de sport asemanatoare ce va deservi elevii Scolii Gimnaziale ”Andrei Saguna” si imbunatatirea spatiilor publice urbane din municipiu, prin amenajarea unui spatiu de joaca din zona centrala. Spatiile publice modernizate sunt in suprafata de peste 3200mp. Si in cadrul acestui proiect vor fi asigurate facilitati pentru utilizarea de catre persoanele cu deficiente motorii.

Aproape 1300 de elevi si cadre didactice din cele doua orase si mai mult de 25.000 de cetateni vor beneficia de rezultatele acestor proiecte din judetul Harghita.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: