Hoții de bunuri din mașini nu iau pauză pe timp de pandemie

Neglijența cetățenilor în ceea ce privește adoptarea unor măsuri de autoprotecție împotriva victimizării reprezintă una dintre cauzele principale de producere a infracțiunilor contra patrimoniului, printre care se numără și furturile din autoturisme.

 

 Poliția Brașov reamintește cetățenilor că bunurile lăsate la vedere în autoturisme reprezintă principala atracţie pentru hoți, iar din cazuistica ultimilor ani, sunt sustrase cu precădere genţi sau poşete, sisteme audio, sisteme de navigație, laptop-uri, telefoane mobile, bani.

De asemenea, o altă țintă a hoților poate fi reprezentată și de componente auto, acumulatori, oglinzi retrovizoare, ştergătoare de parbriz.

 

Hoţii care sustrag bunuri din autoturisme  apelează, în general, la următoarele moduri de operare:

 

 •  Utilizarea de dispozitive electronice pentru dezactivarea sistemelor de siguranţă;
 •  Forţarea încuietorilor şi contactului;
 •  Sustragerea din interiorul maşinii profitând de neglijenţa proprietarilor care pleacă „doar un minut” şi o lasă pornită sau cu cheile în contact (în cele mai multe din aceste situaţii, autorii urmăresc în prealabil victimele şi aşteaptă momentul prielnic pentru ”a acţiona”).

 

Având în vedere că mulţi proprietari de autoturisme ignoră măsurile elementare de autoprotecţie şi pot deveni victime sigure ale infractorilor, Poliția Brașov aduce în atenție câteva modalităţi de prevenire a acestui gen de infracţiuni:

 

 • Montaţi sisteme de alarmă şi antifurt la portiere, roţi şi portbagaj. De asemenea, puteți lua în considerare montarea în interiorul autoturismului a unor sisteme de înregistrare video care să funcționeze în permanență.

 

 • Evitați să lăsaţi în interiorul autoturismului bani sau obiecte de valoare care pot atrage atenţia hoţilor (genți, portofele, telefoane, laptopuri, ambalaje ale unor bunuri de valoare).
 • Parcaţi autoturismul în locuri special amenajate, iluminate pe timpul nopţii şi eventual supravegheate.
 • Când părăsiţi autoturismul, indiferent pentru cât timp, nu lăsaţi geamurile deschise sau întredeschise şi acţionaţi sistemul de închidere al uşilor.
 • În timpul deplasării cu maşina, cuplaţi sistemul de asigurare al portierelor pentru a nu le da posibilitatea infractorilor să vă sustragă diverse bunuri atunci când opriţi la semafor sau în alte zone.
 • În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acţionaţi sistemul de închidere al uşilor.
 • Pe perioada deplasării cu autoturismul (în special persoanele de sex feminin) acţionaţi sistemul de închidere al uşilor (astfel veţi evita să fiţi deposedate/deposedați la semafor de geanta ce se află în interiorul maşinii).
 • Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al autoturismului pe obiecte uşor demontabile (baterii, componente exterioare etc.). Acestea vor fi mai dificil de valorificat de către hoţi.
 • Atunci când părăsiţi autoturismul şi acţionaţi închiderea centralizată, asiguraţi-vă că portiera s-a închis. Cu ajutorul dispozitivelor electronice, infractorii pot bloca închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.
 • Evitați achiziționarea de componentede autoturisme de la persoane necunoscute şi la preţuri derizorii, s-ar putea ca acestea să provină din furturi!
 • Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate  sau  meşterilor ocazionali, întrucât puteţi rămâne fără componente care funcţionau foarte bine.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: