Guvernul triplează subvențiile la legume, de la 1000 la 3000 de euro pe hectar

În ultimii ani, agricultura românească a început să facă mari pași în față, sprijinită de un set de măsuri clare și consecvente din partea autorităților.

Potențialul agricol al țării noastre este uriaș, la fel ca dorința de muncă a românilor.

Tot ceea ce lipsea era o echipă guvernamentală dedicată, apropiată de oameni, care să culeagă problemele de la firul ierbii, pentru a identifica metoda cea mai bună de rezolvare a acestora. Iar după alegerile parlamentare din 2016, românii au câștigat această echipă.

Ca urmare, între ianuarie 2017 și februarie 2019, agricultura românească a primit 7,5 miliarde euro din fonduri europene, de două ori mai mult decât a primit în 9 ani, între 2007 și 2016.

Mai mult decât atât, în decurs de doar 5 zile, între 21 și 26 februarie 2019, în România au intrat 30 de milioane de euro pentru Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar în primele zile din martie, în țară au mai intrat 175 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricolă.

Însă și mai important decât valoarea ridicată a acestor sume este faptul că cifrele de mai sus nu au rămas doar pe hârtie, ci au avut un impact pozitiv, real și rapid în dezvoltarea agriculturii.

Fermierii români resimt ajutorul autorităților. Guvernul PSD a simplificat legislația privind formele de sprijin din agricultură, implementând principiul „o singură cerere la o singură instituție”. La momentul actual există peste 100 de tipuri de subvenții care se plătesc integral și la timp. Mai mult decât atât, în domeniile cheie, aceste subvenții au fost dublate sau chiar triplate.

Asa se întâmplă și în cazul subvenției la legume. Începând din această lună, subvenția a fost mărită de la 1000 la 3000 de euro. Unul dintre programele care și-au dovedit deja utilitatea este cel prin care se acordă un sprijin de 3000 de euro pentru 1000 mp cultivați cu tomate, condiția fiind ca terenurile să fie cultivate cu soiuri românești. Programul „Tomate românești” a însemnat în 2018 plăți de 151 milioane lei, către 16.354 legumicultori înscriși, dintre care 10.296 tineri și 757 repatriați. În acest an, numărul celor care au depus cereri pentru înscrierea în program a crescut până la 18.477, fiind așteptată o producție de aproximativ 1.000.000 de tone de roșii.

Românii au dreptul să consume legume de calitate superioară, produse la noi în țară, iar guvernul a luat toate măsurile necesare pentru ca acest lucru să devină o realitate.

 

Marius Alexandru Dunca

Senator PSD

Președinte PSD Brașov

 CUI mandatar financiar coordonator: 41190008 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: