Guvernul PNL își bate joc de mii de primării, prin subfinanțarea PNDL (VIDEO)

Marian Rasaliu, președinte executiv PSD Brașov ”Spitalul Regional Brașov este un proiect de anvergură în care m-am luptat să obţinem un consens politic din partea tuturor parlamentarilor de Braşov pentru susţinerea realizării lui. Primul pas l-a reprezentat întocmirea unui proiect de lege asumat de toţi parlamentarii de Braşov pentru trecerea unui teren în suprafaţă de 11,45 hectare necesar realizării construirii spitalului, din proprietatea Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr în proprietatea municipiului Braşov. Proiectul era în situație avansată în toamna anului trecut. Fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, din Guvernarea PSD, a fost de trei ori la Brașov doar pentru ca acest spital regional de urgență să poată fi inclus în proiectele care să poată fi realizate pe termen mediu, dacă nu chiar scurt. 

Din păcate, putem spune că a fost stopat în ultimele trei luni de când Guvernul PNL face analize peste analize. Sincer vă spun, nu înțeleg la ce folosesc aceste tergiversări. Mi-e teamă că planurile noii guvernări sunt cu totul altele, iar Brașovul nu se mai află pe harta spitalelor care să fie construite în următorul deceniu. Mi-aș dori totuși să mă înșel în această privință, iar Brașovul să aibă în viitorul apropiat acest spital atât de necesar.

Despre necesitatea unui aeroport în Brașov s-a convins toată lumea. Poziția mea vis-à-vis de acest amplu proiect, a fost una de susținere concretă. Chiar de la începutul mandatului meu ca prefect am adus la aceeași masă autoritățile publice locale și parlamentarii de Brașov, fără să țin cont de culoarea politică a fiecăruia. Am stabilit împreună care sunt paşii de urmat din punct de vedere tehnic pentru includerea aeroportului în Master Planul General de Transport. Ce a urmat, din punct de vedere procedural a fost un parcurs firesc.

Dar Brașovul are multe alte nevoi, în afara de aeroport și spital. Spre exemplu, are nevoie de rețele de canalizare, în special în zona rurală, pe alocuri chiar și în municipiul Brașov (vezi cartierul Stupini). Are nevoie de școli moderne, creșe și grădinițe, are nevoie de dispensare la care să aibă acces și oamenii care locuiesc în zone izolate. Are nevoie de infrastructură de transport conformă cu timpurile pe care le traversăm, cu tot mai multe mașini în trafic. Nu în ultimul rând, brașovenii au nevoie de mai multe instituții de cultură și multe altele. 

Exact în întâmpinarea acestor nevoi, pentru că am dat a fost gândit Programul de Dezvoltare Locală – PNDL 1 și PNDL 2. A fost nevoie de un sprijin financiar pentru autoritățile locale pentru a demara programe în sprijinul comunităților pe care le reprezintă. 

Din păcate, nici nu a venit bine PNL la guvernare, că se anunță că programul nu ar fi eficicent. Nu am să spun doar eu că e foarte bun, o recunosc, direct sau indirect, mii de primari din toată țara. Sunt cei care au reușit să creeze condiții mai bune pentru proprii cetățeni, fie că vorbim de drumuri, reabilitare școli și dispensare sau alte obiective cerute de localnici, precum și sprijin pentru producătorii autohtoni.

Multe dintre proiecte sunt finalizate, alte sunt încă în derulare.

Dar ce face actuala guvernare, care se pare că ar vrea să pună cruce acestui program? Reduce semnificativ alocările bugetare pentru aceste programe. 

Să ne uităm pe niște cifre și să facem o comparație cu ceea ce a prevăzut PSD cu privire la PNDL: 

În actuala guvernare PNL, pentru PNDL 1 este prevăzută o sumă de aproape 5 ori mai mică, iar pentru PNDL 2 va fi alocată o sumă de 3 ori mai mică.

La PNDL 1 suma prevăzută pentru anul viitor este de 200 de milioane de lei- credite bugetare, față de 910,8 milioane lei cât a fost alocat în 2019.

La PNDL 2 sunt prevăzute credite de angajament de 397,3 milioane lei față de 902,6 milioane lei în 2019 și credite bugetare de 2 miliarde de lei, față de 6 miliarde lei în 2019.

În Guvernarea PSD vă reamintesc că sunt în județul Brasov sunt investiții în derulare de 249,568,633.43 lei, din 584,230,366.43 total sume contractate. Iar investițiile implementate de CNI se ridică la 84,838,270.69 lei.

Valoare totală a proiectelor de investiții pe județ 961,589,955.56 ron

Materiale ajutătoare:

https://site.judbrasov.ro/projects.page.php?proj=2

Adrian Iatan, lider grup PSD Consiliul Județean: ”Nu este prima oară când  Consiliul Județean nu transmite, în timp util, consilierilor județeni, conform legii, materialele privind distribuirea sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, pentru localitatile din județ. Vreau să vă reamintesc că Guvernul PSD a alocat 7,5% din impozitul pe venit, iar Guvernul liberal doar 6%, ceea ce va afecta toate localitățile. Conform Codului Adminsitrativ, materialele trebuiau încărcate cu 7 zile inainte.

Acum două zile au fost încărcat 34 de puncte mai puțin acesta, foarte important, cu distribuirea sumelor din cota de 6%. Am cerut documentele, nu există o anexă, un referat de specialitate, cum s-au împărțit banii, să facem o analiză față de anul trecut. Vrem să avem aceste informații înainte de ședință, nu să ni se transmită informațiile în plen, ca la ședința trecută. Cerem transparentizarea actului administrativ. Este un demers firesc, legea nu prevede aceste obligații în folosul consilierilor județeni, ci pentru contribuabilii care trebuie să știe unde se duc banii lor. Ei trebuie să aibă acces la aceste informații din timp”.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: