Gusturi și Tradiții din Săliște, Ediția a I-a, 22 iunie 2019

„Bun găsit, tuturor! În 22 iunie, între orele 10.00 – 18.00, vă așteptăm la Săliște, la un eveniment care se înscrie în seria manifestărilor Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Ne propunem să îmbinăm activitățile culturale cu cele meșteșugărești și cu gastronomia locală. Vă așteptăm cu drag la această sărbătoare a tradițiilor din Săliște!” Horațiu-Dumitru Răcuciu, primar al orașului Săliște.

 

Proiectul Gusturi și Tradiții din Săliște își propune promovarea orașului Săliște, cu satele aparținătoare, la nivel european și național prin specificul gastronomic tradițional și prin moștenirea culturală care au modelat un stil de viață în cadrul unui ecosistem unic.

 

Sâmbătă, 22 iunie 2019, la Săliște, între orele 10.00 -18.00, în Parcul Nicolae Hențiu și în parcarea Piața Junilor, specificul gastronomic local și moștenirea culturală vor fi prezentate turiștilor și localnicilor care vor putea degusta și achiziționa produse ale gastronomiei tradiționale locale:

  • brânzeturi de vacă și de oaie
  • preparate din carne
  • produse locale ale stupului
  • bere artizanală
  • produse de patiserie și panificație tradiționale.

 

Gustul copilăriei – Gem de măceșe la Gusturi și Tradiții din Săliște

Bunica Aurelia și bunicul Nicolae Moga, alături de fiica Cristina și ginerele Nicu Iridon fac cel mai bun gem de măceșe din Mărginimea Sibiului! Vino in 22 iunie, la Gusturi și Tradiții din Săliște să îi descoperi parfumul și aroma și să te asiguri că ești pe lista celor care și-au făcut comanda pentru toamnă pentru gem sau pentru pastă crudă – în cazul în care vrei să încerci o rețetă proprie!

Bunica Aurelia (Aurica – aşa cum o cunoaşte toată lumea) si bunicul Nicolae Moga, s-au mutat în Săliște, în anul 1974, din Jina. Tinereţea şi-au petrecut-o la oi, la colibă, si mai apoi pe Banat, unde natura și traiul curat – aproape de băierile cerului, în parfumul ierbii crude și alături de cumințenia mioarelor – le-au sădit în privire, în minte și în port o vrednicie și o simplitate care îi face deschiși la tot ce este nou și bun. Căci să ne înțelegem, bunica Aurica, știe să-ți zică când e lucrul bun și merită încercat și când să nu te-ncurci cu el.

 

Bere artizanală la Gusturi și Tradiții din Săliște

Berea artizanală de la Săliște este despre folosirea ingredientelor de cea mai bună calitate, despre crearea propriului CO2 natural în timpul maturării, a fermentației naturale a berii în cazan, despre apa curată de munte și despre o disponibilitate sinceră de a oferi publicului consumator ceea ce înaintașii lui Cosmin Șoaită (fondatorul micro-berăriei artizanale) l-au învățat și continuă să o facă prin acele fire nevăzute; o parte din sufletul lui.

 

Meșteșugarii din Săliște (Mihaela Gâță, Paula Gâță, Silviu Gâță, Lucia Irimie, Eugenia Moga) vor desfășura o serie de ateliere de creație privind tradițiile și meșteșugurile locale:

  • Semne cusute și educație identitară
  • Pictura icoanelor pe sticlă
  • Vestimentație tradițională
  • Confecționarea opinicilor
  • Dantelă cu suveica

 

Mihaela Gâță – profil de artizan

„Elevă și succesoare a Ioanei Goșa, la clasa de meșteșuguri tradiționale, Mihaela Gâță (născută Stroia) continuă tradiția cusutului la război vertical („în gherghef”) instituită în Săliștea Sibiului încă din perioada interbelică, reușind întotdeauna să pună în valoare sobrietatea și mai cu seamă rafinamentul artei tradiționale săliștene. Ținuta și comportamentul său imprimă demnitate și prestigiu culturii și civilizației tradiționale din zona Sibiului” (Ilie Moise – Crochiuri antropologice, editura Astra Museum, Sibiu, 2013)

 

Artiștii și ansamblurile tradiționale din Săliște (Ansamblurile Fluierașii și Mărginenii, Corul Reuniunea Română de Cântări, soliștii vocali Rodica Popa-Comăniciu alături de invitații loc) vor prezenta fragmente din repertoriul patrimoniului cultural imaterial.

 

Corul Reuniunea Română de Cântări din Săliște reprezintă o veritabilă emblemă a statorniciei, o expresie a vocației pentru arta sunetelor pe care localnicii au moștenit-o, cultivat-o și promovat-o, în mod constant.

Actul de naștere al Reuniunii de Cântări din Săliște era semnat în primăvara anului 1883, sub bagheta prestigiosului dirijor și compozitor Gheorghe Dima. Repertoriul corului cuprinde piese cu caracter patriotic şi prelucrări folclorice aparţinând dirijorilor corului sau diferiţilor compozitori români de renume precum și cântări religioase și colinde.

În prezent corul din Sălişte încearcă să ducă mai departe tradiţia corală de peste 135 de ani a săliştenilor sub conducerea domnului profesor dirijor Florin Soare, sprijinit fiind de președintele reuniunii, preotul Ioan Ciocan și de primarul Horaţiu Răcuciu care susține activitatea culturală din Sălişte şi păstrarea tradiţiilor strămoşeşti.

 

 

Publicul tânăr și foarte tânăr se va bucura de ateliere de creație, de spectacole de teatru interactiv după povești din folclorul românesc și de concursuri tematice, iar turiștii vor putea descoperi principalele obiective turistice din Săliște.

 

Parteneri:

Consiliul Județean Sibiu, Asociația Județeană de Turism Sibiu, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Școala „Ioan Lupaș” Săliște, Asociația „Reuniunea Meseriașilor” Săliște

 

Sponsori:

Culinarte, Reuniunea Meseriașilor Săliște

 

Parteneri media: Tribuna

 

Pagina de Facebook: Gusturi și Tradiții din Săliște

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: