George s-a dat ╚Öi cu evreii ­čĄş

Sinagoga de pe Castelului, transformat─â ├«ntr-un obiectiv turistic, cu finan╚Ťare de la municipiu.

Sinagoga Ortodox─â din strada Castelului 64 ar putea deveni un nou obiectiv turistic al Bra╚Öovului.┬á Primarul George Scripcaru s-a ├«nt├ólnit joi cu reprezenta╚Ťii Comunit─â╚Ťii Evreie╚Öti din Bra╚Öov, care au solicitat municipalit─â╚Ťii un ajutor pentru punerea ├«n siguran╚Ť─â ╚Öi ulterior restaurarea cl─âdirii, aflat─â ├«ntr-o stare avansat─â de degradare. Unul dintre pere╚Ťi ╚Öi acoperi╚Öul s-au d─âr├ómat deja, la sf├ór╚Öitul anului trecut, iar cl─âdirea necesit─â o punere ├«n siguran╚Ť─â┬á urgent─â, pentru a se stopa degradarea acesteia. Pentru aceasta, municipalitatea va elibera autoriza╚Ťiile necesare ├«n regim de urgen╚Ť─â, iar comunitatea evreiasc─â va pl─âti lucr─ârile de punere ├«n siguran╚Ť─â. Ulterior, dup─â modelul unor alte cl─âdiri din Bra╚Öov care au beneficiat de acela╚Öi tratament, ea ar putea fi cedat─â municipalit─â╚Ťii, care ar putea investi ├«n repararea ei, apoi transformat─â ├«ntr-un obiectiv turistic, ├«n proprietatea comunit─â╚Ťii evreie╚Öti, dar cu ni╚Öte reguli stabilite de comun acord cu municipalitatea.

ÔÇ×Suntem preocupa╚Ťi ├«n prezent ca ├«mpreun─â cu Prim─âria ora╚Öului Bra╚Öov s─â cre─âm ├«n inima ora╚Öului un punct turistic de atrac╚Ťie major─â ╚Öi s─â punem ├«n regul─â o construc╚Ťie frumoas─â, unic─â ├«n Rom├ónia prin frontonul de majolic─â spaniol─â. ├Än ora╚Öul ├«nfr─â╚Ťit cu Bra╚Öovul, Rishon LeZion exist─â un parc al prieteniei cu ora╚Öele ├«nfr─â╚Ťite ╚Öi unde aceast─â sinagog─â este prezent─â ├«ntr-un mozaic, ca s─â fie v─âzut─â de to╚Ťi locuitorii din Israel. E o leg─âtur─â spiritual─â ├«ntre Bra╚Öov ╚Öi Rishon LeZion. Tiberiu Roth, fost pre╚Öedinte al Comunit─â╚Ťii Evreie╚Öti din Bra╚Öov ╚Öi pre╚Öedinte al Asocia╚Ťiei Sioniste din Rom├ónia. ÔÇ×Cl─âdirea nu va mai fi folosit─â ca l─âca╚Ö de cult, dat fiind num─ârul membrilor comunit─â╚Ťii evreie╚Öti ├«n Bra╚Öov ╚Öi faptul c─â avem deja un astfel de l─âca╚Ö, ├«ns─â ne dorim s─â fie o cl─âdire de utilitate public─â, posibil de vizitat de c─âtre locuitorii ╚Öi turi╚Ötii din Bra╚ÖovÔÇť, a mai ad─âugat Tiberiu Roth.

ÔÇ×Am vrea s─â colabor─âm, pentru c─â tr─âim ├«ntr-un ora╚Ö frumos ╚Öi este normal s─â avem lucruri de care s─â ne m├óndrim ├«mpreun─â. Avem sinagoga veche de pe strada Castelului 64,┬á care, din p─âcate, este ├«ntr-o stare avansat─â de deteriorare. Dorim s─â stop─âm acest dezastru ╚Öi s─â facem un proiect┬á ├«mpreun─â cu Prim─âria Bra╚Öov, prin care s─â putem pune ├«n valoare acest monument ╚Öi s─â oferim bra╚Öovenilor ╚Öi turi╚Ötilor un loc pl─âcut ├«n Bra╚ÖovÔÇť, a completat Dan Floroian, pre╚Öedintele ├«n func╚Ťie al Comunit─â╚Ťii Evreie╚Öti din Bra╚Öov.

ÔÇ×Noi avem o lung─â colaborare cu un parcurs bun p├ón─â acum, ├«n multe proiecte, at├ót cu ora╚Öul ├«ntfr─â╚Ťit Rishon LeZion din Israel,┬á c├ót ╚Öi cu comunitatea evreilor din Bra╚Öov. Ast─âzi am discutat ├«mpreun─â s─â g─âsim o modalitate prin care sinagoga de pe castelului 64, o cl─âdire cu o valoare istoric─â foarte mare, s─â fie pus─â ├«n siguran╚Ť─â – deoarece ast─âzi se afl─â ├«ntr-o stare foarte avansat─â de degradare, iar dup─â aceea s─â propunem Consiliului Local un parteneriat prin care acest obiectiv s─â treac─â ├«n proprietatea Municipiului Bra╚Öov, pentru a putea fi inclus pe lista de investi╚Ťii a municipalit─â╚Ťii pentru reabilitare ╚Öi punere ├«n func╚Ťiune, ca s─â fie utilizat─â ╚Öi de comunitatea evreiasc─â, dar s─â fie ╚Öi un punct de interes ╚Öi de vizitare pe harta turistic─â a Bra╚Öovului pentru turi╚Ötii care ne viziteaz─â. Este o zon─â istoric─â, se ├«nvecineaz─â cu zidul cet─â╚Ťii, cred c─â acest lucru trebuie avut ├«n vedere. M─â bucur c─â am creionat pa╚Öii principali pe care ├«i avem de f─âcut ╚Öi c├ót de cur├ónd, poate ├«n urm─âtoarea ╚Öedin╚Ť─â de Consiliu Local, vom propune un proiect de hot─âr├óre ├«n acest sens, care s─â fie aprobat ╚Öi s─â trecem la treab─âÔÇť, a declarat primarul George Scripcaru.

Fosta Sinagog─â Ortodox─â din Bra╚Öov este un l─âca╚Ö de cult evreiesc din municipiul Bra╚Öov, localizat pe Str. Castelului nr. 64. Ea a fost construit─â ├«n anul 1924, ├«n stil maur. Are o baie ritual─â, singura p─âstrat─â ├«n Bra╚Öov, ╚Öi un fronton decorat ├«n majolic─â (numele se trage de la ┬áinsula Maiolica, din Baleare, de unde se zice c─â lucr─âtori─ş arabi sau spanioli au introdus ├«n Italia un gen de ceramic─â devenit celebru ├«n Rena╚Ötere, caracterizat prin porozitate ╚Öi smal╚Ť, din care sunt confec╚Ťionate obiecte de uz casnic sau faian╚Ť─â). Sinagoga ortodox─â din Bra╚Öov a func╚Ťionat p├ón─â ├«n anul 1946, potrivit reprezentan╚Ťilor comunit─â╚Ťii evreie╚Öti din Bra╚Öov.

 

 

Las─â un r─âspuns

%d blogeri au apreciat: