FOTO, VIDEO Disperare! Reprezentanții industriei ospitalității brașovene au ieșit în stradă

Industria ospitalității din România a ajuns la CAPĂT DE DRUM!

Proteste ale industriei ospitalității au avut loc astăzi, în toată țara, în intervalul orar 12.00-12.30. Și la Brașov s-a ieșit în stradă. Erik Kovac, liderul protestatarilor brașoveni din industria ospitalității, a vorbit despre disperarea celor din domeniu.
Ne deranjează toate restricțiile impuse, dar și promisiunile Guvernului care nu sunt respectate, schemele de ajutor care ori nu se dau, ori întârzie, ori se schimbă criteriile de eligibilitate. Șomajul tehnic întârzie, de exemplu am încasat în luna februarie pentru luna decembrie.
Există și problema cu incidența. La noi s-au fixat două praguri, 1.5 și 3, nimeni nu ne-a explicat de ce nu 2 cu 4 sau 1 cu 4, chestia asta se întâmplă doar la noi în țară. La Brașov incidența este azi 3.02, ceea ce înseamnă probabil o nouă închidere. Știți cum e la noi, închiderea se face de pe o zi pe alta, iar când e vorba de deschidere, am stat 11 sau 12 zile cu incidența sub 3. 
Angajații din HoReCa au rate, facturi de plătit, dar nu se pot baza pe un venit stabil. Ba lucrează câteva zile, ba intră iar în șomaj tehnic, adică primesc puțin peste 1000 de lei. Nu poate să trăiască nimeni din banii ăia. Și nici aceștia nu ajung la timp. Nu ne putem baza pe nimic!
Cum ajungem să primim niște granturi, ni se spune că nu putem să plătim din ele salarii, impozite, rate bancare, leasing!
Reprezentanții de la HORA se gândesc la o grevă fiscală în cazul în care Guvernul nu își va ține promisiunile!” a punctat Erik Kovac, liderul protestatarilor brașoveni din industria ospitalității.
Județul Brașov, care este unul turistic, a suferit enorm din cauza haosului din zona HoReCa. Municipiul Brașov a depășit rata de incidență de 3 și este posibil ca, în curând, să reintre în scenariul roșu, iar restaurantele, de abia deschise la interior, să fie din nou închise. Numărul turiștilor care au sosit în județul Brașov s-a înjumătățit în ultimul an. Mai mult decât atât, situația va fi și mai dificilă odată cu eliminarea voucherelor de vacanță.
Datele prezentate de Alianța pentru Turism la nivel național sunt alarmante: 1 an de restricții, 0 despăgubiri, 12000 de companii riscă falimentul, 120000 de angajați au fost concediați într-un an de zile.
Alianța pentru Turism susține, de asemenea, protestul industriei ospitalității de astăzi, pentru a atrage, din nou, atenția guvernaților asupra faptului că:
– Întârzierea implementării măsurilor de susținere 2, 3 și 20% duce cu fiecare zi la dispariții ale afacerilor și ale locurilor de muncă;
– Luarea de măsuri cu impact major și direct asupra industriei ospitalității fără un dialog cu structurile reprezentative (vezi eliminarea voucherelor de vacanță);
– Lipsa reorganizării MEAT slăbește dialogul cu partenerii sociali, turismul neavând un interlocutor propriu-zis;
– Toate statele europene includ industria ospitalității în Planurile Naționale pentru Redresare și Reziliență, România neavând până acum nicio discuție cu industria pe această temă, finanțarea repornirii industriei din fonduri europene fiind în pericol.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: