Forumul Orașelor Verzi organizat într-un oraș poluat unde miroase a gunoi, fără colectare selectivă, cu o dezvoltare imobiliară haotică

A început Forumul Orașelor Verzi, un eveniment de gargară politică organizat pe banii brașovenilor. Potrivit organizatorilor, în cadrul FOV va avea loc un panel de politici publice cu miniștri, primari, reprezentanți ai mediului administrativ provenind din toate partidele, ambasadori, primari din Europa, dar și presedintele României, Klaus Iohannis.”Acest eveniment reunește cetățenii și administrația locală și centrală, mediul de afaceri și societatea civilă. Tinerii și adulții. Politicieni din toate partidele, din România și Europa. Motivul este unul cât se poate de serios: schimbările climatice, efectele lor și găsirea soluțiilor pentru a stopa ceea ce specialiștii denumesc “o criză existențială pentru specia umană”.Primăria Brașov este mândră să fie parte esențială din organizarea acestui eveniment unic în România!”, susțin reprezentanții Primăriei Brașov.

Totuși, ce se întâmplă la Brașov sunt mai mult discuții, prânzuri, cafele și cam atât. Oare Municipiul avea nevoie de discuții în lupta cu poluarea sau de măsuri concrete?

Brașovul se află pe loc fruntaș în topul orașelor poluate din România și Europa. Cu siguranță că acest eveniment, prin discuțiile purtate, nu ajută prea mult. Locuitorii orașului așteaptă de la administrația locală fapte concrete, așa cum au promis liderii politici în campania electorală, nicidecum sute de mii de lei cheltuite pe cazarea și mâncarea unor politicieni. În oraș este nevoie de colectare selectivă, așa cum au multe orașe mari din țară de ani buni. Cu banii cheltuiți în aceste zile s-ar fi cumpărat aproximativ 30 de containere modulare pentru colectare selectivă. De asemenea, s-ar fi putut încuraja mersul pe bicicletă prin amenajarea unor benzi speciale, s-ar fi putut planta mii de copaci, dar s-ar fi putut lua măsuri și pentru ca brașovenii efectiv să fie stimulați să-și lase mașinile acasă și să circule cu autobuzele. Când ai autobuze care întârzie nejustificat de mult, când nu ai automate pentru bilete, iar călătorii trebuie să meargă stații întregi pentru a-și achiziționa bilete, nu poți să te apuci de organizat evenimente, mai bine treci la treabă și împânzești orașul de automate în fiecare stație. Nu trebuie uitate nici zonele cu verdeață din oraș care sunt lăsate în paragină. În schimb, avem zeci de live-uri și dezbateri pe internet, bineînțeles, majoritatea fără finalitate. Nu în ultimul rând, Primăria Brașov vorbește despre închiderea unor străzi, chipurile pentru a stimula brașovenii să folosească mijloacele de transport în comun. Însă, primarul Coliban cât și ”Nico în primărie” au uitat să închidă chiar zona din jurul Primăriei Brașov. Poate așa angajații administrației locale ar fi un exemplu de urmat, lăsându-și toți mașinile acasă, nicidecum să umple parcările cu bolizi de lux.

Cristi FLOREA

redactor șef

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: