Fondurile europene și Diaspora – un fel de „Fata Morgana”! Ce spune o avocată stabilită în Atena?

O avocată stabilită în Atena prezintă circuitul fondurilor europene în diaspora. Una spun politicienii despre aceste fonduri, una se întâmplă în realitate. Banii ajung, cel mai probabil, prin buzunarele unor ”băieți deștepți” care găsesc de fiecare dată metode pentru a deturna fondurile europene.

”Iată un subiect care trebuie să intre în atenția procurorilor D.N.A. (Direcția Națională Anticorupție – https://www.pna.ro/)
Zilnic Romania ne invită acasă. Nu oricum însă. A găsit o cale, suficient de atrăgătoare, mai ales cand dorul de casa îți arde sufletul și dacă îl asociezi și cu oportunitatea de a deveni “om de afaceri” atunci aceasta, România, prin instrumente bine determinate, ți-a găsit soluția! Dar care sunt aceste instrumente? Cum care?! Fondurile europene!!! Aceste dragi fonduri europene transpuse in programe –proiecte fantomă pentru Diaspora!!! În aceste programe, proiecte sunt implicați: Guvernul României, Ministerele României Ambasadele noastre, ONG-uri, conduse de politicieni (foști și actuali), asociații românești din străinătate, etc. Bani sunt, nerambursabili sau rambursabili, lipsit de importanță, căci nu se dau înapoi sau se dau de alții, soluția ideală să se profite!!!
Câți dintre noi, cei stabiliți în străinătate, nu am auzit sau nu am fost invitați să participăm la astfel de proiecte sau programe. Dau câteva exemple: Repatriot, ONG, care “conectează Diaspora cu țara”, “Diaspora Start-Up”, România Start-Up Plus”, Proiectul ‘România Competitivă’, etc.! Toate aceste programe pentru susținerea antreprenoriatului în România destinate românilor din diaspora!!!
Realitatea însă mult pe departe de ceea ce anunță aceste programe-proiecte.
Astfel, mă opresc la românii din Grecia, motiv determinat de faptul că locuiesc de peste 23 de ani in această țară, alături de aceștia.
La sfârșitul anului 2017, în Atena, la sediul Ambasadei României în Grecia, în cadrul unui eveniment fastuos organizat de misiunea diplomatică, Asociația Culturală Româno-Elenă ‘Armonia’ și Apopsi A.E., unde au participat peste 100 de invitați, ambasadorul României în Republica Elenă de atunci, Lucian Fătu, gazdă a evenimentului a lansat, “girat” aș spune, proiectul ‘Start Business – Români din Grecia’. Acesta explicând atunci că este o oportunitate oferită românilor din Grecia care doresc să inițieze o afacere în România dar nu dispun de banii necesari și cetățenii români care vor fi selecționați vor avea posibilitatea să valorifice abilitățile antreprenoriale sau profesionale dobândite în străinătate, urmând să primească o finanțare nerambursabilă de maxim 40.000 de euro pentru punerea în aplicare a propriilor planuri de afaceri. Mai sus, am spus ca Misiunea diplomatică română la Atena, “a girat” acest proiect prin vocea fostului ambasador al României în Republica Elenă, Lucian Fătu, prin declarații de tipul: “va disemina informațiile necesare către membrii comunității românești și va sprijini realizarea de prezentări privind mediul de afaceri din România și oportunitățile investiționale, din perspectiva realizării eficiente a obiectivelor programului Diaspora Start-Up.”. sursa: https://www.amosnews.ro/romanii-din-grecia-care-doresc-sa….
Mai mult decât atât, românii din Grecia, sunt informați că prin proiectul„START BUSINESS – Români din Grecia” (OPEN), cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, sunt sprijiniti românii din Grecia care au lucrat cel puțin 1 an de zile în această țară și care doresc să-și deschidă o afacere în România. Proiectul va fi implementat de Euro Best Team în calitate de lider de parteneriat și cofinanțator, împreună cu partenerii: Asociația Culturală Româno – Elenă „Armonia” și Apopsi AE si că este finanțat din fonduri europene prin Fondul Social European și de Guvernul României. Unul din obiectivele proiectului fiind :Formarea profesională în domeniul antreprenorial a 210 persoane care intenţionează să înființeze o afacere. Sursa: https://diasporagrecia.ro/despre-proiect/
La o astfel de prezentare, cum să nu fie credibile aceste proiecte?!
Numai că practica, de regulă, bate teoria.
Ce s-a întâmplat: pe toate căile posibile și prin toate mijloacele disponibile s-au cautat persoane interesate de acest proiect. Pentru că proiectul nu avea efectul scontat si înscrierile întârziau să apară, coordonatorii proiectului s-au adresat asociațiilor românești din Grecia promițând, fiecărei persoane participanta la acest proiect, suma de 1200 lei, subvenție pentru curs. Au fost invitați să trimită și datele unui cont bancar în acest sens. De ce acest lucru? Pentru că pentru participare trebuiau colectate date de identitate ale rezidenților din Grecia, semnate contracte și eliberate certificate de absolvire la aceste cursuri.
210 persoane din Grecia și-au declarat disponibilitatea de a pargurge aceste cursuri în condițiile promise. Astfel, aceștia au transmis organizatorilor copie a actelor de identitate, a actelor de rezidență și IBAN-ul pentru a li se depune în cont suma de 1200 lei, subvenție pentru curs. După transmiterea tuturor datelor pentru începerea cursurilor, a formării profesionale a acestora în sistem e-learning, surpriză, pentru că nu au avut loc niciodată!
Cele 210 persoane de la Atena au început să pună întrebări și sa-i tragă la răspundere pe liderii de asociații implicați. În primul rând pentru furnizarea de date personale din actul de identitate și a conturilor bancare ale acestora. În al doilea rând pentru “formarea profesională” pentru că acestea s-au întâlnit de câteva ori, doar la discuții, în sediul Asociației Culturale Româno – Elenă „Armonia” și într-o cafenea, conform spuselor celor implicați. După multe presiuni și la o distanță de 2 ani au primit contractele de formare profesională dintre acestea și S.C. Euro Best Team S.R.R., în calitate de furnizor de formare profesională, care n-au fost semnate niciodată de acestea (având ca dată de semnare anul 2018). Probabil pentru a li se inchide gura, aceste persoane au primit și Certificate de Absolvire.
Din conținutul acestor certificate rezultă că s-a absolvit cursul “COMPETENȚE PROFESIONALE” cu durată de 48 de ore, desfășurat în sistem e-learning!!! Nu știm unde, când și cu cine pentru că românii din Atena, implicați în acest proiect, nu au beneficiat de aceste cursuri dar sunt “purtători de certificate de absolvire” cu data de 18.03.2019!!!
Tot la insistențe și după ce acest subiect a fost făcut public pe pagina de facebook a unui lider de asociație, cu privire la subvenția de 1200 lei pentru curs, aceasta a fost contactată și citez ”având în vedere situația creată, te anunț că pentru a beneficia de subvenția de 1200 lei pentru curs, este necesar extras de cont pe numele tău în euro sau lei. Colegii de la București, de la Euro Best Team, m-au anunțat că nu vor transmite cererea de plată către minister, dacă nu este însoțită de extrase de cont…”. Acest mesaj a fost transmis la data de 07.10.2020, ora 12:31 pm de către M. G., coordonatoarea proiectului. Evident, până astăzi nu s-a mai auzit nimic, aceștia refuzând să mai răspundă persoanelor din Grecia implicate.
Tot în aceeași ordine de idei, se pare că de acest tip de proiect au “beneficiat” și au fost tratați la fel și cetățeni români din Spania și Italia.
Ca o concluzie la cele scrise, se pare că se face party pe bani europeni, bani la care suntem contribuabili cu toții! Aducem în atenția opiniei publice aceste practici și solicitam verificarea destinației fondurilor europene, utilizarea acestora, etc., de către instituțiile abilitate din România.
Cetățenii români din Republica Elena, înșelați prin aceste metode, sunt hotărâți să își găsească dreptatea pe cale legală.
Niculița Ghiță – vicepreședinte PER!”, a scris pe pagina de facebook, avocatul Nina Niculița Ghiță, candidat la alegerile parlamentare din partea PER.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: