Focar de BDA la Râșnov

De la începutul lunii august nu au mai fost înregistrate cazuri de boala diareica acută (BDA) peste nivelul așteptat de îmbolnăvire sezonieră (estivală) de BDA, la nivelul orașului Râșnov. În total au fost înregistrate în focarul din orașul Râșnov  un număr de 352 de cazuri de BDA în perioada 19-30 iulie 2021.

În cadrul investigării epidemiologice DSPJ Brașov a colaborat cu medicii de familie din orașul Râșnov și cu unitățile sanitare cu paturi din județ. Au fost recoltate probe de apă și probe biologice (materii fecale) de la cazurile simptomatice.

Probele de apă recoltate din rețeaua centralizată a orașului Râșnov analizate dpdv bacteriologic se încadrează în valorile de referință din legislația sanitară în vigoare iar dpdv virusologic pentru Norovirus sunt negative.

Probele de materii fecale recoltate de la unele cazuri simptomatice au identificat prezența Norovirusului (aceeași tulpină circulantă la cazurile pozitive investigate).

În acest moment nu poate fi stabilita o legătură de cauzalitate între apă și izbucnirea  focarului de  BDA din orașul Râșnov.

Direcția de Sănătate Publică Brașov menține  în continuare în supraveghere cazurile de BDA din orașul Râșnov și din județul Brașov și recomandă respectarea regulilor generale de  igienă pentru sezonul cald: spălarea mâinilor, fierberea apei, spălarea fructelor și a legumelor sub jet continuu de apă, consumul de alimente preparate termic și dezinfecția suprafețelor din baie și bucătărie cu soluții clorinate. De asemenea, recomandam achiziționarea alimentelor din unități autorizate, cu evitarea comercianților neautorizați, mai ales a celor care vând produse la marginea drumului.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: