Florin Orțan, senator PSD: Cer Ministerului Sănătății să elaboreze norme pentru deschiderea în siguranță a spitalelor pentru toți pacienții! Să nu mai fugă de răspundere!

Senatorul social-democrat, Florin Orțan, critică în termeni duri declarația făcută de Prim-Ministrul Ludovic Orban cu privire la obligația spitalelor de a primi imediat pacienți, în contextul în care Guvernul și Ministerul Sănătății nu au realizat până la această dată norme și principii de siguranță aplicabile unităților medicale. Potrivit senatorului brașovean, aceste norme transmise de Ministerul Sănătății sunt obligatorii pentru deschiderea în siguranță a spitalelor, pentru pacienții care au nevoie de tratament sau intervenții.

Orțan subliniază situația generată ca urmare a incompetenței guvernamentale de a stabili reguli obligatorii instituțiilor sanitare și afirmă că toate riscurile și răspunderea aferentă tratării pacienților va sta exclusiv pe umerii managerilor de spitale.

“Orban și Guvernul PNL au fost ocupați cu cheful din biroul de la Palatul Victoria dar au uitat să elaboreze metodologia pentru deschiderea în siguranță a spitalelor. Pe un ton electoral, Orban ordonă redeschiderea spitalelor, fără ca Ministerul Sănătății să fi elaborat până la această dată norme specifice de siguranță pentru pacienți și pentru personalul medical. Au închis spitalele printr-un ordin, însă acum nu sunt capabili să își asume redeschiderea acestora printr-un act guvernamental. Transferă însă toată răspunderea pe umerii managerilor de spitale, eliminând Ministerul Sănătății din lanțul răspunderii pentru sănătatea pacienților”, declară Florin Orțan, medic și senator brașovean.

Senatorul brașovean critică conducerea Ministerul Sănătății, despre care afirmă că s-a îndepărtat de problemele existente în sistemul medical, devenind un simplu achizitor de echipamente neconforme, la prețuri supra-evaluate.

“Ce așteaptă Ministerul Sănătății pentru a lua decizii, în temeiul autorității conferite de lege, pentru sănătatea pacienților? În guvernarea PNL-Orban, Ministerul Sănătății s-a îndepărtat de problemele sistemului medical, devenind un simplu achizitor de măști și echipamente neconforme, la prețuri supra-evaluate. A văzut întreaga țară că responsabilii pentru combaterea pandemiei au fost managerii de spitale și medicii din prima linie, în timp ce Ministerul Sănătății era mai ocupat să facă achiziții dubioase de la firmele clientelare ale PNL-ului. În lipsa normelor emise de Ministerul Sănătății, riscurile de apariție a unor noi focare COVID-19 sunt mari. Cui servește această situație? Ce dorește Ministerul Sănătății, să compromită munca depusă de medici în combaterea coronavirusului și să îi împingă pe aceștia să aleagă iarăși drumul străinătății?”, subliniază Florin Orțan.

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: