Festivalul „Cântecele Munților”, cel mai mare eveniment folcloric al verii la Sibiu

Obiceiurile, gastronomia tradițională, cântecele și dansurile populare românești și internaționale își dau întâlnire la cea de-a 46-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, transformând Sibiul, în 4-9 august 2021, într-o casă a patrimoniului cultural universal.

                               

Unicul festival folcloric internațional din județul Sibiu se afirmă în 2021 ca manifestarea culturală ce asigură dialogul intercultural și apropierea între artiști și spectatori, prin spectacole în aer liber, ateliere de dans, expoziție de costume populare, proiecții de filme dedicate festivalului și evenimente cu specific culinar. Festivalul este inclus în calendarul Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor și este organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri: Complexul Național Muzeal  ASTRA, Cercul Militar Sibiu. Sponsor: Cricova. Coproducător: TVR

 

Muzică, dans și preparate speciale, la evenimentele culinare

A 46-a ediție a „Cântecelor Munților” se deschide miercuri 4 august a.c. cu o seară tradițională românească, gazde fiind Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și soliștii Robert Târnăveanu, Adrian Neamțu, Alina Bîcă, Oana Tomoiagă, Ovidiu Homorodean, Andreea Haisan și Stana Stepanescu. Platoul cu bunătăți ardelenești, ceaunul de vițel cu mămăliguță și murături, plăcinta cu prune, țuica, vișinata și vinul de Cricova sunt deliciile ce ne introduc în bucătăria românească. Joi, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Aurora și Săndel Mihai ne invită la o seară de romanțe și cântece de petrecere, asezonată cu salată cu piept de pui la grătar și Riesling dressing, duo de șalău în crustă de porumb și lup de mare în crustă de verdeață, cu risotto și sos ghimbir, pâine, prosecco, vin alb și rosé, apă plată și minerală, cafea, răcoritoare. Ambele evenimente au loc la Restaurantul „Cămara Boierului” al Hotelului Hilton, de la ora 20:00.

În dulcea Bucovină, suntem invitați sâmbătă, 8 august, ora 13:00, la prânzul în compania Ansamblului „Arcanul”din Fundu Moldovei și a interpretului Călin Brăteanu. Preparate specifice, precum  ciorbă de sfeclă  roșie, cu afumătură, tocăniță de purcel, la ceaun; tocăniță de hribi cu smântînă și mămăliguță, pampuște (gogoși), afinată, fac parte din meniul bucovinean. Evenimentul are loc la Hanul din Tulgheș din Muzeul ASTRA.

 

Spectacole extraordinare în Piața Mare

 

Startul evenimentelor din centrul istoric al Sibiului va fi dat vineri 6 august a.c., prin spectacolul extraordinar „Junii Sibiului și invitații lor”. Sub coordonarea Silviei Macrea, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, ansamblurile „Veteranii Junii Sibiului”,  „Ceata Junilor” și interpreți de renume ai cântecului popular românesc ne propun o călătorie în pași de învârtită, de bătută, de brâu și horă prin toate zonele etnofolclorice ale țării.

Sâmbătă 7 august, ritmurile românești se împletesc cu cele specifice altor popoare, pe scena festivalului fiind prezente ansamblurile: ”Mystkowianie”- Polonia, ”Kapantzi”- Bulgaria, „Arcanul” din Fundu Moldovei – Suceava,  „Bihorul”- Oradea,  „Cununița”- Arad, „Dor Transilvan” – Cluj și ”Mladost”- Timișoara, „Mărginimea”- Sibiu. Dinu Iancu Sălăjanu și Ansamblul „Cindrelul-Junii Sibiului” încheie spectacolul cu un recital extraordinar.

Seara de duminică este una specială, căci în Piața Mare din Sibiu vor avea loc: spectacolul aniversar „Ceata Junilor” – 30 de ani de activitate, spectacolul extraordinar „Ovidiu Lipan Țăndărică și Junii Sibiului” și lansarea vinului „Junii Sibiului”, produs de Cricova, perla vinificației moldave.

Spectacolele din Piața Mare sunt prezentate de vedeta TVR Iuliana Tudor și încep la ora 19:00.

 

Ateliere de dans și spectacole în Muzeul din Dumbrava Sibiului

Cinci ateliere de dans (programate joi ora 11, vineri și sâmbătă ora 10), o horă a satului și cinci spectacole sunt găzduite de Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA din Dumbrava Sibiului. Astfel, publicul larg este invitat să învețe pași specifici dansurilor populare românești, bulgărești, poloneze, în cadrul atelierelor special organizate, și să se prindă în hora satului – joi  5 august, ora 12, la Târgul de țară.

Despre suflet și folclor vor vorbi, prin cântec și joc, cele trei spectacole programate în Muzeul ASTRA: „Cuvânt și cântec de suflet românesc” – eveniment extraodinar susținut de Marius Ciprian Pop și Ceterașii de la Cluj – joi, 5 august, ora 18; ansamblurile ”Mystkowianie”, ”Kapantzi”,  „Bihorul”,  și „Cununița”- Arad, care vor evolua vineri, ora 17; ansamblul „Arcanul” care propune o incursiune în folclorul sucevean – sâmbătă, ora 11. Duminică vor avea loc alte două spectacole: la ora 12 – ne întâlnim cu ansamblurile „Dor Transilvan”, ”Mladost” și „Mărginimea”, iar la ora 17 dansăm pe ritmuri din Polonia și Bulgaria, alături de ”Mystkowianie” și ”Kapantzi”. Toate spectacolele au loc la Târgul de țară.

 

Expoziție de costume populare și proiecții de filme

Incursiunea în patrimoniul cultural tradițional va fi completată de o expoziție de costume tradiționale specifice poporului român și altor popoare de pe mapamond, aceasta fiind deschisă  la Cercul Militar din Sibiu, în perioada 5-8 august a.c., orele 10-16. În perimetrul expoziției, joi și vineri, orele 10-11, vor fi proiectate filme dedicate Festivalului Internațional „Cântecele Munților”; având caracter retrospectiv, aceste producții surprind dezvoltarea festivalului de la o manifestare interjudețeană la una internațională.

Festivalul „Cântecele Munților” este organizat cu avizul DSP Sibiu, cu respectarea măsurilor pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activităților în condiții de siguranță sanitară în domeniul culturii.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: